auditoriuLa începutul acestei luni, elevii de la Liceul Sever Bocu din Lipova au organizat o activitate metodică de consiliere şi orientare, mai deosebită, dedicată femeilor cu nume sonore atât pentru oraşul Lipova, cât şi pentru cultura română în general.
Pornind de la faptul că în această lună s-a sărbătorit Ziua Femeii, tema pe care elevii au stabilit-o pentru activitatea lor, a fost „Personalităţi feminine în cultura română“, personalităţile feminine pe care ei au ales să le prezin-te fiind Marilina Bocu – soţia lui Sever Bocu.
Astfel, miercuri, 6 martie, începând cu ora 10, la Liceul Sever Bocu elevii şi-au primit invitaţii în una din sălile de clasă, unde au pregătit totul în cele mici detalii pentru a începe prezentarea.
Prezentarea elevilor a fost una foarte completă şi diversificată, aceasta fiind susţinută şi prin imagini video-proiectate, dar şi cu ajutorul unor pliante, realizate cu ajutorul profesoarei Corina Berzovan, care au fost împărţite, în timpul prezentării, tuturor celor prezenţi.
Cei care au pregătit această frumoasă prezentare au fost elevii claselor 9B, 10B, 11A ŞI 12C, ei fiind coordonaţi în realizarea tuturor materialelor necesare de profesoarele: Oviduţa Berindei (director liceu), Corina Berzovan, Cristina Vancu (consilier educativ), Delia Drilă şi Ofelia Miu.
De asemenea, pentru prezentarea datelor despre viaţa Marilinei Bocu elevii au fost susţinuţi cu materiale şi fotografii de reprezentanta Muzeului Orăşenesc Lipova – Corina Dubeştean
Întreaga prezentare s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii, invitaţii fiind surprinşi într-un mod foarte plăcut de tot ceea ce au avut ocazia să vadă, informaţiile prezentate reuşind, pentru câteva momente, să-i transpună pe majoritatea celor prezenţi înapoi, în istoria oraşului, în istoria Aradului de altădată, a începutului de secol XX dar şi în istoria culturii române.
Femei celebre ale Lipovei – Marilina Bocu
Marilina BocuNăscută la Breaza, în Prahova, în anul 1883, a fost fiica distinsului primar, Manolescu, din Sinaia, primar care prin preferinţele Regelui Carol I al României, este menţinut în această funcţie peste 20 de ani. De origini era din Breaza, din Ardeal, după tatăl său. A crescut într-o atmosferă romantică a legăturii cu Ardealul, subjugat de maghiari.
Pe viitorul soţ, pe Sever Bocu, l-a cunoscut în cursul anului 1906, când acesta, în calitate de redactor-şef al ziarului „Tribuna” din Arad, trece pentru prima dată munţii, în Vechiul Regat, făcând o bună propagandă ideilor ziariştilor de la Tribuna şi cauzei naţionale a românilor de sub Monarhia Austro-Ungară.
Se vor căsători în anul 1907, în vechea Mănăstire din Sinaia, realizând unirea cu Vechiul Regat… pe cale ma­trimonială. În luna mai a anului 1907 se vor stabili la Arad, unde au fost primiţi cu mare fast, în Gara Arad, de către oamenii politici şi de cultură arădeni. Însăşi căsătoria dintre Sever Bocu şi Marilina revoluţionează societatea ară­deană, deoarece nu se cunoşteau, între Ardeal şi Vechiul Regat, legături matrimoniale, căsătoria lor fiind o premieră în acest sens. (va continua)

Recomandările redacției