grevaAnunţată să înceapă astăzi, greva generală din sistemul sanitar a fost suspendată. În ciuda faptului că la începutul acestei săptămâni, peste 1.700 de membri ai Federaţiei Sanitas din Arad s-au aflat în grevă de avertisment şi au ameninţat că vor înceta activitatea începând de astăzi, se pare că asistenţii medicali au ajuns, în cele din urmă, la o înţelegere cu conducerea Ministerului Sănătăţii. „Am avut astăzi (n.r. ieri) o întâlnire la Bucureşti cu ministrul Sănătății, Eugen Nicolă­escu, în urma căreia am decis suspendarea conflictului de muncă, însă nu şi închiderea sa. A fost semnat contractul la nivel de sector, însă nu a fost înregistrat. S-a ajuns la anumite consensuri, însă aşteptăm să vedem dacă ministerul se va ţine de cuvânt. În caz contrar, nimic nu ne va împiedica să declanşăm greva generală pe termen nelimitat“, ameninţă Delia Bonca, liderul Fe­deraţiei Sanitas Arad.
Cu ocazia întâlnirii, ministrul să­nătății a trecut în revistă revendicările Coaliției Profesioniştilor din Sănătate, acestea fiind îndeplinite sau în curs de rezolvare. Printre ele se numără susținerea de către Ministerul Sănătății a memorandumului privind deblocarea a peste 1000 de posturi în sistemul sanitar și promovarea unui amendament la OUG 103/2013 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice), pentru a permite plata suplimentară a zilelor de sâmbătă și duminică și a sărbătorilor legale lucrate, în sistemul sanitar.
„Pe lângă negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector, am convenit cu ministerul asupra mai multor subiecte: găsirea unor soluţii pentru creşterea etapizată a veniturilor personalului medical în decursul anului 2014, modificarea unei ordonanţe de urgenţă pentru a permite plata suplimentară a zillelor de sâmbată şi duminică lucrate, susţinerea demersurilor pentru deblocarea a 1.200 posturi din sistemul sanitar“, a mai declarat Delia Bonca.
Printre cererile Federaţiei Sanitas Arad, se numără: alocarea a 6% din P.I.B. pentru Sănătate; asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul al IV-lea al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale; menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi în regim public; creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014; respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri; aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii nr. 284/2010; negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) la nivelul sectorului de sănătate; negoci­e­rea şi semnarea CCM la nivelul sectorului de asistenţă social; elaborarea şi promovarea unei legi a salarizarii specifice în asistenţa socială, pornind de la principiile şi coeficienţii Legii nr. 284/ 2010, care să asigure creşterea salariilor în sector începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Recomandările redacției