Peste 200 de incidente, dintre care aproape 190 de infracţiuni, au fost înregistrate la unităţile de învăţământ din Capitală, de la începutul acestui an şcolar, în comparaţie cu anul trecut, când au avut loc 147 de incidente dintre care 135 au fost infracţiuni, potrivit unor informaţii remise AGERPRES de oficiali ai Poliţiei Capitalei.

Potrivit surselor citate, în anul şcolar 2011 – 2012 au crescut numărul furturilor în şcoli, înregistrându-se 42 de astfel de fapte comparativ cu 14 incidente câte au fost în anul şcolar 2010 – 2011.

Oficialii Poliţiei Capitalei au precizat că 93% din incidente au loc în interiorul unităţilor de învăţământ.

În ceea ce priveşte furturile, cele mai multe bunuri sustrase sunt telefoanele mobile.

Referitor la faptele de violenţă, acestea tind să se repete în aceleaşi unităţi de învăţământ.

„Din cele 263 de unităţi de învăţământ şi aici mă refer la cele 159 de şcoli generale şi 104 licee, Poliţia Capitalei a stabilit ca fiind vulnerabile un număr de 59 de astfel de instituţii. Când ne referim la vulnerabilitate, ne referim la incidente cu repetabilitate, respectiva unitate de învăţământ aflându-se într-o zonă defavorizată, care nu este iluminată public, motiv pentru care, la aceste unităţi şcolare vor fi poliţişti în zonă atât la venirea copiilor la şcoală dar şi la plecare”, a declarat într-o conferinţă de presă, Roberto Ababei, director adjunct al Poliţiei Capitalei.

De la începutul anul şcolar, la orele de dirigenţie, s-au desfăşurat 959 de activităţi cu tematică antiinfracţională şi antivictimală la care au participat aproximativ 32.000 de elevi, dar şi peste 400 de activităţi de educaţie rutieră în care au fost implicaţi aproximativ 11.000 de şcolari, a precizat Roberto Ababei.

El a spus că începând cu 1 aprilie, va fi marcată săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, iar în zece licee din Bucureşti se vor deschide cluburile „Gandirefresh” unde li se vor prezenta copiilor activităţi nonviolente de petrecere a timpului liber. În susţinerea cluburilor se vor implica şi Leonard Doroftei, Federaţia Română de Box şi actriţa Maia Morgenstern.

Jandarmeria Capitalei desfăşoară, de asemenea, mai multe activităţi de prevenire în şcoli. Până în prezent au avut loc astfel de evenimente în 32 de unităţi de învăţământ unde au fost prezentate 72 de activităţi de preventive la care au participat peste 1.700 de elevi, a declarat Marinel Jijie, adjunctul Jandarmeriei Capitalei.

Jijie a afirmat că principalele infracţiuni care au loc în afara şcolilor fac referire la situaţii în care anumite persoane le cer bani elevilor, aşa zisa taxă de protecţie, infracţiuni de loviri şi alte violenţe sau furturi.


Recomandările redacției