Peste 18 mii de fermieri arădeni au primit avansul din plata pe suprafață până la începutul lunii decembrie. În conturile miilor de fermieri din județul nostru au intrat un total de peste 47,88 milioane de euro. Cât privește controalele, la nvelul județului nostru nu s-au înregistrat probleme mari, putându-se face remedieri în cazul unor neclarități.

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că la data de 29 noiembrie 2019 a finalizat campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus cererea unică de plată în campania 2019.

Prin decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 6536 a fost stabilit nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale aferent campaniei 2019, respectiv de până la 70 % în cazul plăților directe și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

„La nivelul Centrului judetean APIA Arad, din totalul de 21 026 cereri de plată, au fost autorizate pentru avans un numar de 18.255 cereri, reprezentant in procente 86,82% din totalul cererilor depuse. Conducerea centrală a APIA a apreciat realizările întregii echipe APIA din țară, pentru acest record instituțional, care este rodul profesionalismului, al dedicării și al eforturilor susținute ale personalului, atât de la nivelul central, cât și al centrelor județene și locale ale agenției“, a susținut Alin Triponescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad.

Suma totală autorizată la plată la nivel național, în perioada 16 octombrie 2019 – 29 noiembrie 2019 este de 1,335 miliarde euro.

Campania 2019 totalizează această sumă de 1,319 miliarde euro, plățile fiind efectuate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), respectiv din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) + cofinanțare de la bugetul național, pentru un număr de 732.905 fermieri, ceea ce reprezintă 92,63% din numărul fermierilor eligibili la plata avansului.

Cuantumul de 1,319 miliarde euro, reprezentând plăți în avans acordate fermierilor în 2019, este cea mai mare sumă autorizată la plata în avans începând cu campania 2009, anul în care a fost acordată pentru prima dată plata în avans.

 

Recomandările redacției