familieVrei să pleci în minivacanţa de Paşte în străinătate şi nu eşti hotărât dacă să optezi sau nu pentru o asigurare de călătorie? Poliţa este recomandată atât de operatorii de turism, cât şi de autorităţi pentru a călători fără griji.

Pentru a primi asistenţa necesară în timpul călătoriei, în cazul unei probleme, este bine să ai întotdeauna o asigurare de călătorie.

Asigurarea acoperă cheltuielile medicale în cazul unei urgenţe sau dacă eşti implicat într-un accident, cheltuielile de asistenţă medicală şi pe cele de repatriere.

De asemenea, o asigurare este utilă dacă ai probleme cu bagajele. Astfel, asigurarea acoperă deteriorarea, distrugerea sau dispariţia bunurilor şi a bagajelor.

Când achiziţionezi o asigurare de călătorie, citeşte cu atenţie tot ce este inclus în ea şi fii atent la clauzele care ar putea fi omise, cum ar fi incendiile, trăsnetul, explozia, cutremurul, inundaţia, uraganul, practicarea unor sporturi extreme de tip parapantă, paraşutism, salt cu coarda elastică etc.

O asigurare complexă de călătorie acoperă inclusiv anularea călătoriei, cu condiţia ca aceasta să fie făcută într- o perioadă determinată.

Mai mult, există posibilitatea de a opta pentru o asigurare personalizată în funcţie de nevoile tale.

În plus , este important să verifici acoperirea teritorială a asigurării de călătorie. În general, asigurarea de călătorie este valabilă în toate ţările, cu excepţia SUA, Canadei şi României (sau ţara de rezidenţă a asiguratului).

De unde o cumperi

O asigurare de călătorie o poţi cumpăra de pe internet, o găseşti pe site-urile care vând produse turistice, pe site-urile companiilor aeriene şi pe cele ale agenţiilor de turism sau direct de la acestea.

Preţurile pentru o poliţă de călătorie diferă în funcţie de perioada asigurată, de vârsta clientului, cât şi de zonă. De exemplu, o poliţă încheiată pe 5 zile pentru o călătorie într-o ţară UE costă între 25 şi 100 de lei.

Atenţie şi la documentele minorilor!

Poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:

Călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi.

Călătoresc împreună cu unul dintre părinţi (situaţie în care părintele însoţitor fie prezintă o declaraţie a celuilalt părinte cum că este de acord cu deplasarea minorilor peste hotare; fie face dovada decesului celuilalt părinte).

Nu mai e necesară declaraţia celuilalt părinte, dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

Dacă minorul este însoţit de o altă persoană fizică majoră, i se permite ieşirea din ţară în condiţiile deja amintite, dar numai dacă persoana însoţitoare prezintă acordul scris al ambilor părinţi, sau al părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească, ori al reprezentantului legal al minorului.

Poate avea calitatea de însoţitor al unui minor, la trecerea graniţei, şi o persoană desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane. Aceasta va trebui să prezinte la ieşirea din ţară şi propriul cazier judiciar.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției