Pirateria a scăzut considerabil în ultimii câţiva ani la nivel mondial, unul dintre motive fiind accesul rapid, legal şi ieftin la servicii de calitate pentru distribuţia de conţinut. Din păcate, creşterea acestei pieţe şi exclusivităţile pentru diversele platforme de conţinut împinge acum utilizatorii înapoi spre piraterie. Conform unui studiu Sandvine de trafic de internet realizat în toată lumea, traficul realizat de clienţi de torrent crescut considerabil.

Noul studiu intitulat Globl Internet Phenomena realizat de Sandvine oferă informaţii foarte interesante despre modul în care internetul a evoluat în ultimii câţiva ani. În primul rând, peste 50% din trafic este acum criptat, greu sau imposibil de interceptat. Acest lucru se datorează în special faptului că motoarele de căutare preferă site-uri care au certificate HTTPS, iar multe site-uri şi servicii au adoptat această metodă de securizare a traficului pentru a rămâne în topurile căutărilor.

Apoi, 58% din traficul total de date la nivel mondial este conţinut video. Practic, mai mult de jumătate din tot ceea ce se consumă pe internet este doar streaming, fie prin servicii gratuite precum Facebook sau YouTube, fie prin servicii de streaming video plătite precum Netflix, HBO Go sau Amazon Prime.

De fapt, acestea sunt şi motivul pentru care pirateria este în creştere. În timp ce Netflix este în continuare cel mai popular dintre serviciile de filme şi seriale, cu 15% din traficul total de internet din lume realizat numai de pe serverele sale, creşterea numărului de alternative încurajează utilizatorii să caute şi soluţii mai puţin legale.

Recomandările redacției