Despre faptul că poliţiştii ar avea un plan de amenzi, astfel încât atunci când te opresc în trafic fac tot posibilul pentru a descoperi anumite nereguli, care să le permită apoi să întocmească un proces verbal de contravenţie, se vorbeşte de mult timp. Aceas­tă informaţie a devenit cu timpul un adevărat mit urban, dar este ea oare adevărată? Unele voci, chiar din rândul poliţiştilor spun că da, la fel cum susţin şi cei care au avut ghinionul să întâlnească în trafic câte un poliţist care aplică cu stricteţe litera legii, fără să prea ţină cont de spiritul ei.
Potrivit  Digi24.ro, Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Pro Lex, susţine că a fost formulată o adresă către Ministerul Afacerilor Interne, prin care s-a cerut să se renunţe la planul de amenzi, din cauză că strică imaginea poliţiştilor, în condiţiile în care aceştia stau cu radarele la intrarea sau ieşirea din localităţi, în aşa numitele „zone de vânătoare”. „Cel care îmi constată multe infracţiuni, care constată multe contravenţii, care aplică regula de drept am posibilitatea să-l punctez cu un calificativ de foarte bun. (Pentru cei care au aplicat mai puţine sancţiuni, n.r.) mergem la calificativ mai jos, bun, corespunzator […] Dacă un poliţist are activitate bună, foarte bună putem să-i acordăm pe perioadă determinată o majorare de până la 50% pentru lucrări de excepţie. (Dacă nu dă amenzi multe, n.r.) Avem sancţiuni disciplinare. Poate fi cercetat disciplinar. Una din sancţiuni prevede diminuarea salariului până la 20% timp de trei luni”, a de­clarat pentru Digi24.ro Dumitru Coarnă, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor (SNP).
Amendă pentru centură în loc de trusă
O întâmplare care a avut loc recent, în care a fost implicat un poliţist arădean, cunoscut pentru asprimea de care dă dovadă atunci când opreşte pe cineva în trafic, o şoferiţă care a fost amendată pentru că nu purta centura, deşi conducea având centura pusă şi un martor, fratele femeii. Aceasta povesteşte că la intrarea într-unul din oraşele judeţului a fost trasă pe dreapta de un poliţist, care nu era însoţit de niciun coleg, cum ar fi fost normal să se întâmple şi a fost întrebată dacă are trusa medicală. „Am fost oprită de un poliţist, nu de un echipaj, m-a tras pe dreap­ta, mi-a cerut actele şi m-a rugat să-i arat trusa medicală, extinctorul şi două triunghiuri. A descoperit că aveam trusa expirată. M-a întrebat dacă ştiu că acest lucru se sancţio­nează cu patru puncte pena­lizare şi amendă de 400 de lei. Mi-a spus că pot cumpăra o trusă de la orice Peco, cu 30 de lei şi că nu merită să risc o astfel de amendă. În continuare a ţinut să menţioneze că nu are ce să facă, că a primit ordine să verifice la sânge trusele medicale, extinctoarele şi triunghirile şi pe viitor anvelo­pele de iarnă. A mai spus că îmi va da un «mic avertisment», nu pentru trusă, ci 210 lei amendă şi trei puncte de penalizare pentru nepurtarea centurii de siguranţă, deşi aveam centura pusă. Am plătit jumătate din amendă în 24 de ore, deşi aveam dreptul să plătesc jumătate în 48 de ore, dar nu mi se pare normal ce s-a întâmplat”, ne-a povestit şoferiţa.
Tamaş susţine că nu  există plan de amenzi
Contactat telefonic, comisarul şef Ioan Tamaş, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad ne-a declarat că poliţiştii nu au plan de amenzi.  „Nu avem plan de amenzi, dar atâta timp cât, în afara localităţilor, o cauză ge­neratoare de accidente este viteza, acţionăm pe acest segment, atâta timp cât o cauză generatoare de accidente în localităţi este neacordarea de prioritate, acţionăm pe acest segment, pentru că dorim să prevenim producerea unor evenimente rutiere. Trebuie să ştiţi că pe Valea Mureşului am pus cele mai multe radare, iar de aproape o lună nu am avut accidente cu morţi. Personal le solicit colegilor, de fiecare dată când vorbesc cu ei, să respecte ei legea în primul rând, apoi să o aplice”, a declarat Tamaş. Cu privire la cazul arădencei amendate pentru lipsa centurii, pentru că poliţistul a dorit cu orice preţ să aplice o sancţiune, şeful IPJ nu a dorit să facă prea multe comentarii. A precizat însă că nimeni nu a cerut agenţilor de circulaţie să verifice trusele sanitare din maşini.
Sperăm că declaraţiile şefului IPJ vor fi citite şi de agenţii şi ofiţerii de la Poliţia Rutieră, pentru a nu mai face exces de zel atunci când nu este cazul, în condiţiile în care o campanie de verificare a truselor sanitare ne-ar putea duce cu gândul că cineva are de vânzare truse şi nu le cumpără nimeni fără un mic „imbold”.

  • Cetatean spune:

    Mai bine ar fi swa existe un „Plan de amenzi”. Poate asa s-ar mai respecta legislatia rutiera si in Arad. Ca la ora actuala este luata in deradere de un mare numar de soferi sau pseudo-soferi (cei fara permis sau cu vehicule neinmatriculate).

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției