Mai mult de 500 de partide din competi­țiile europene s-au jucat începând din luna august datorită eficienței planului de testare impus prin protocolul UEFA.
Protocolul UEFA Return to Play a transformat fotbalul european într-un mediu mai sigur în contextul pandemiei COVID-19. În perioada 5 august – 15 octombrie 2020, nu mai puțin de 526 de partide s-au disputat în 8 competiții UEFA: Liga Campionilor, Europa League, Liga Campionilor feminin, Youth League, Liga Națiunilor, semifinalele play-off-ului EURO, preliminariile EURO U21 și EURO feminin.
Pentru disputarea acestor partide au fost procesate 61.859 de teste COVID-19 care au returnat doar 340 de cazuri pozitive (0,55% din totalul testelor).
În cupele europene, în perioada menționată s-au disputat 213 meciuri, între care 3 au fost reprogramate, iar 3 s-au desfășurat pe teren neutru. Alte trei partide au fost suspendate (1,4%).
„E o reușită faptul că 97 la sută dintre meciurile programate în acestă perioadă s-au desfășurat conform planului. Protocolul UEFA este strict și pune accentul pe siguranță tuturor celor implicați. Cu toate că pandemia accelerează pe continent, avem încredere că partidele din competițiile de fotbal se vor putea desfășura așa cum sunt planificate”, a spus președintele UEFA, Aleksander Čeferin.
În medie, pentru un meci, fiecare echipă a realizat 53,9 teste, iar fiecare oficial a fost testat, în medie, de 11,8 ori.
Mai puțin de jumătate dintre rezultatele pozitive au aparținut jucătorilor. Restul cazurilor au fost din rândul membrilor staff-ului, delegațiilor sau arbitrilor. Competiția în care au fost procesate cele mai multe teste este Europa League – 20,932 de teste.
Prin protocolul UEFA se solicită un rezultat negativ COVID-19 cu 3 zile înaintea unui meci disputat în deplasare și cu 2 zile înaintea unui joc de pe teren propriu.
 

Recomandările redacției