dspÎn urma ploilor abundente care au căzut în ultima vreme, însă şi din cauza previziunilor meteorologice, Ministerul Sănătăţii face un apel către toţi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate.
Pentru a preîntâmpina apariţia de epidemii, Ministerul Sănătăţii solicită Direcţiei de Sănătate Publică Arad să asigure, în principal, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor.
Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate şi se vor verifica stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor în cazul în care este necesar.
De asemenea, se solicită colaborarea, dacă este cazul, cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea asigurarea evacuării gravidelor, al dializaţilor şi a oricăror alte persoane care necesită măsuri speciale de evacuare.
Ministrul face apel şi la medicii de familie să asigure asistenţa medicală în permanenţă şi să monitorizeze starea de sănătate a populaţiei din zonele afectate de inundaţii.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor este necesară respectarea următoarelor recomandări: să se consume apă îmbuteliată, să nu se bea apă direct din fântâni; să se utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită; să se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic; să se evite expunerea prelungită la umezeală, să se păstreze alimentele în condiţii igienice; să se respecte igiena individuală; la primele semne de boală cetăţeanul să se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital.

Recomandările redacției