inundatii 1Intemperiile din ultimile zile au făcut ravagii în mai multe zone din judeţul nostru şi chiar şi în municipiu. Ploile necontenite au inundat zeci de hectare de teren agricol şi păşune, dar şi gospodării în mai multe localităţi. Pentru râurile Crişul Alb şi Crişul Negru s-a instituit cod galben de viituri, însă pe toate cursu­rile de apă s-au înregistrat creşteri de debite. În municipiu, locuitorii Cartierului Gai au avut cel mai mult de suferit de pe urma precipitaţiilor, după ce canalizarea a cedat inun­dând mai multe case.
După ninsorile târzii, ploile au produs pagube serioase în unele zone din judeţ. Reprezentanţii Prefecturii au anunţat că s-au luat măsuri pentru gestionarea cât mai eficientă a situaţiilor de urgenţă ce pot interveni şi pentru preîntâmpi­narea producerii de pagube materiale din cauza revărsării unor cursuri de apă. Locuitorii satului Avram Iancu, comuna Cermei s-au mobilizat preventiv pentru întărirea digului de protecţie al canalului Cermei – Tăut. Sâmbătă, 31 martie au fost inundate câteva curţi din satele Şiad şi Ciunteşti, comuna Craiva, şi câteva hec­tare de teren agricol.
Pe raza comunei Craiva au fost inundate 60 de hectare teren agricol şi 50 de hectare păşune. În urma revărsării pârâului Sartiş, în satul Ciunteşi din comuna Craiva au fost inundate patru gospodării – curţi şi grădini. În satul Şiad, comuna Craiva, a fost afectată o gospodărie şi au fost colmatate trei fântâni. „Conform unei ultime atenţionări, judeţul Arad se menţine sub cod galben de viituri pe râurile Crişul Alb şi Crişul Negru, dar s-a instituit şi un cod portocaliu pe pârâul Sartiş din comuna Craiva. Am ve­rificat personal situaţia de pe teren şi am constatat că oamenii s-au mobilizat pentru a face faţă unor eventuale creşteri de debite peste cotele de inundaţie. O astfel de situaţie este în satul Avram Iancu din comuna Cermei, unde preventiv s-a luat măsura ranfor­sării digului de protecţie al cana­lului Cermei – Tăut cu saci de nisip. De sâmbătă a fost activat la ni­ve­lul judeţului Arad Comandamentul Operaţional Judeţean care func- ţionează la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. În continuare vor fi monitorizate permanent de către Comitetele lo­- cale pentru situaţiile de urgenţă toate cursurile de apă pe care se aşteaptă creşteri de nivel”, a sus­ţinut prefectul Judeţului Arad, Cosmin Pribac.
Locuinţe inundate în Gai
Şi la Sebiş, Chişineu-Criş şi Nă­dab au fost inundate câteva gos­podării, însă s-a intervenit prompt pentru rezolvarea problemelor. Precipitaţiile abundente au făcut ca străzile din mai multe zone din muni­cipiu să fie înţesate de bălţi imense. După ploaia de duminică, mai multe case şi grădini din Car­tie­rul Gai, din partea mai joasă a acestuia au fost afectate de inundaţii. Canalizarea a cedat, iar apa cu dejecţii a ajuns în mai multe case, grădini şi pivniţe. Astfel, a fost nevoie de intervenţia regiei de apă-canal pentru evacuarea apei. Şi aici, oamenii s-au mobilizat chiar înaintea intervenţiei autorităţilor, pentru a scoate apa murdară din gospodării.
Trebuie spus că şi săptămâna aceasta se vor mai înregistra preci­pitaţii, dar temperaturile vor fi mai generoase decât săptămâna trecută.

Recomandările redacției