La data de 29.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin au dispus reținerea a 11 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 9, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc, efectuarea fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, determinarea sau înlesnirea practicării prostituţiei şi obţinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei.

Din cercetările efectuate a reieșit că, în perioada 2022 – aprilie 2024, pe raza municipiului Reșița, s-au constituit și au acționat două grupuri infracționale organizate, având legături între ele, membrii acestora distribuind inițial către consumatori substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv. Ulterior, inculpații au procurat și comercializat droguri de mare risc, sub forma unor amestecuri cu alte substanțe și au atras în activitatea infracțională alte persoane.

Membrii grupurilor infracționale au comercializat drogurile și substanțele psihoactive către consumatori, preponderent tineri, din municipiile Reșița și Timișoara, precum și din localitățile limitrofe, la prețul de 50 de lei pentru o doză, unii clienți devenind în timp distribuitori.

De asemenea, profitând de dependența consumatorilor, i-au instigat la comiterea de infracțiuni, primind de la aceștia bunuri în vederea valorificării precum și sume de bani obținute din comiterea acestor fapte.

În urma celor 23 de percheziții domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate cantitățile de aproximativ 400 grame substanță cu efect psihoactiv, 80 grame canabis, 5 grame cocaină, 5 grame ciuperci uscate susceptibile de a produce efecte halucinogene, 10 grame de substanță cristalină sub formă solidă, mai multe cântare electronice și grindere, sumele de peste 10.000 euro și 25.000 lei, o armă neletală supusă autorizării, deținută fără drept, precum și alte probe și mijloace de probă.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă a 7 dintre inculpații reținuți, față de alți 4 procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin dispunând măsura controlului judiciar.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin.

Pe parcursul administrării probatoriului, activitățile de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Rutier și Poliția Municipiului Reșița din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștii Brigăzilor și Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și Arad, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, precum și al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin, ai Grupării de Jandarmi Mobilă Timișoara și al inspectorilor vamali din cadrul Direcției Regionale Vamale Timișoara.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul Biroului de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală și Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției