pomana porcului6 pomana porcului5 pomana porcului4 pomana porcului3 pomana porcului2 pomana porcului1Ideea primarului Petru Antal de a face o tradiţie din manifestrae intitulată „Pomana Porcului” – manifestare organizată pentru prima dată în decembrie 2010 în cadrul proiectului transfrontalier „Hrana ţi-e viaţa” (derulat împreună cu comuna maghiară Doma­szék, situată dincolo de Szeged) din finanţare europeană – continuă să se dovedească o iniţiativă bună şi ea a ajuns duminica trecută la cea de-a treia sa ediţie.
Zece „grăsuni“ pentru zece echipe
Vremea frumoasă şi cele câteva grade cu minus au creat cadrul ideal al tăierii porcului în luna decembrie, conform obiceiului pecican.
Organizatorii au fost prezenţi încă de la prima oră, până la ora 7:30 sosind şi membrii tuturor echipelor participante.
Actorul Zoltan Lovas a introdus evenimentul, după care primarul Petru Antal a dat startul oficial, nu înainte însă, ca cei prezenţi să se roage îm­preu­nă cu preotul paroh Mircea Popa.
Cele zece animale puse la dispoziţie de organizatori au fost sacrificate pe rând, pe platoul Pieţei Regele Mihai I. A urmat tranşarea şi prelucrarea grăsunilor, după reţete proprii, de către cele zece echipe pricepute: Gladiş Family, Gumimacik, Lelik-Irházi Tradition Duo, Poliţia Locală, Snaps şi Vânătorii (toate din Pecica), echipa din Turnu şi reprezentantele celor trei localităţi din Ungaria cu care Pecica are o colaborare foarte bună: Pompierii din Bătania, res­pectiv măcelarii din Csanádpalota şi Domaszék.
Ceai ori vin fiert şi… mic dejun
Organizatorii le-au pregătit, încă de dimineaţă, tuturor celor care au fost prezenţi la eveniment, după preferinţe, ceai cald cu lămâie, vin fiert, sau ţuică, iar după ora 10 au putut degusta din sângele preparat.
Cu cât strălucea mai tare soarele de sfârşit de decembrie, cu atât mai mult se răspândeau aromele în piaţă: echi­pele lucrau de zor la adăpostul cortului de mari dimensiuni la prepararea cârnaţilor, caltaboşilor şi jumărilor – produse care au fost jurizate la ora 13 de către reprezentanţii juriului: Fotoclub Arad, West TV şi pecicani pricepuţi    ­într-ale preparatelor tradiţionale de porc.
Într-un final, fiecare echipă a ieşit în evidenţă cu câte ceva (prezentare, gust, culoare, originalitate etc.) pentru care a meritat locul I. Primarul Petru Antal le-a înmânat tuturor echipelor câte o mică atenţie, iar senatorul Traian Igaş diploma de participare.
La final, organizatorii, echipele şi oficialităţile au fost invitate la o masă în cantina Şcolii Generale nr. 2, unde voia bună a fost întreţinută de formaţia Romaband până la miezul nopţii.

Recomandările redacției