pompieriReprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean „Vasile Goldiş” Arad au sărbătorit, astăzi, Ziua Pompierilor. În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Arad a organizat o serie de activităţi. De la ora 10.00, a avut loc ceremonialul militar, în Piaţa Avram Iancu. Începând cu orele 10.45, au fost desfăşurate exerciţii demonstrative şi prezentarea tehnicii de intervenţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad. Au mai avut loc întâlniri cu veteranii şi rezerviştii unităţii şi depuneri de coroane pentru eroii pompieri arădeni. De asemenea, reprezentanţi ai ISU Arad, vor realiza puncte de informare preventivă în zonele cu aflux mare de persoane din judeţul şi municipiul Arad, toată luna septembrie şi cu ocazia festivităţilor din Piaţa Avram Iancu, şi vor desfăşura activitatea „Luna prevenirii incendiilor”.

„A avut loc un ceremonial militar, pentru avansarea ofiţerilor şi subofiţerilor cu ocazia Zilei Pompierilor din România. Au fost avansaţi un ofiţer şi cinci subofiţeri, înainte de expirarea stagiului minim în grad. A fost organizată şi o expoziţie de tehnică de intervenţie. Tot cu ocazia zilei de 13 septembrie, asociaţia sportivă „Pompierul Arad”, a organizat la poligonul de pregătire al ISU Arad, un concurs de gătit între subunităţi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, căpitan George Pleşca.

Pompierii au aniversat, la data de 13 septembrie, 166 de ani de la legendara bătălie din Dealul Spirii, ocazie cu care s-a rememorat sacrificiul ostaşilor pompieri care, în anul 1848 , au scris o pagină de devotament şi demnitate naţională. În acele momente de cumpănă, cei 166 de pompieri militari, conduşi de căpitan Pavel Zăgănescu au luptat cu eroism împotriva cotropitorilor pentru a apăra, chiar cu sacrificiul suprem, cuceririle tinerei mişcări revoluţionare, înscriindu-şi pentru totdeauna, numele în carta eroilor neamului.

Cronicile timpului au consemnat, participarea ostaşilor pompieri la toate evenimentele istorice care au marcat făurirea lumii moderne: Războiul de independenţă, momentele de cumpănă ale făuririi Statului naţional unitar român şi cel de-al doilea război mondial, atât ca apărători ai vieţii cetăţenilor, în lupta împotriva incendiilor, dar şi ca apărători ai patriei, onorând astfel, cu preţul sacrificiului suprem misiunea umanitară de apărare a vieţii şi bunurilor împotriva efectelor distrugătoare ale incendiilor, catastrofelor şi calamităţilor. Continuându-şi tradiţia, ca o componentă importantă a armatei române moderne, aflată întotdeauna în miezul marilor evenimente care au influenţat în mod hotărâtor destinul ţării în ultimul secol şi jumătate, instituţia pompierilor militari s-a acoperit de glorie şi în Războiul de Independenţă 1877-1878. Constituiţi în baterii de artilerie, pompierii militari au avut o importantă contribuţie la asediul şi cucerirea cetăţilor Rahova, Plevna şi Smârdan.

Instituţia pompierilor români a cunoscut o continuă dezvlotare, de la primele intervenţii pentru stingerea incendiilor la actuala gestionare complexă a situaţiilor de urgenţă. Integraţi în inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi dezvoltând un complex mecanism de reacţie la urgenţe civile, pompierii români desfăşoară o laborioasă activitate, răspunzând solicitărilor cetăţenilor şi nevoilor comunităţii. Intervenţiilor la stingerea incendiilor s-au adăugat cele la inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismic, epidemii, epizootii, înzăpeziri, secetă, descarcerare şi asistenţă a persoanelor aflate în situaţii critice, intervenţia la accidente tehoclogice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi natural sau antropice.

Toate aceste elemente transforma misiunea de pompier din profesie în vocaţie, pentru efortul şi implicarea deosebită, disciplina, pasiunea şi devotamentul demonstrate.

Recomandările redacției