pompieriÎn dimineaţa zilei de ieri, a avut loc la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „ Vasile Goldiş” Arad, festi­vitatea de recompensare a ofiţerilor şi subofiţerilor care au participat la intervenţia din 21 spre 22 mai în localitatea Fântânele.
Recompensele au fost acordate de General de brigada Dr. Ioan Baş, inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în prezenţa prefectului judeţului, Cosmin Pribac, vicepreşedintelui consiliului Judeţean, Adrian Ţolea şi a Generalului de brigadă Mihai Benga, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş.
Pentru misiunea desfăşurată, cei trei ofiţeri şi cei 24 de subofiţeri au fost recompensaţi, în conformitate cu regulamentele militare în vigoare prin „mulţumiri” din partea Ministerului Afacerilor Interne iar dintre aceştia, trei au fost avansaţi la excepţional. Mulţumi­rile au venit din partea Ministerului Afacerilor Interne, iar avansarea în grad a fost dispusă sub egida Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Cei trei ofiţeri avansaţi la excepţional, înainte de termen au fost: de la gradul de plutonier major la gradul de plutonier adjunct, Paul Saroşi; de la gradul de plutonier major la gradul de plutonier adjunct, Adrian Neamţu; de la gradul de plutonier la gradul de plutonier major Cosmin Pop.
Ofiţerii avansaţi în grad, şi-au reamintit de operaţiunea de salvarea a victimei, care s-a întins pe durata a nouă ore. „Nu ne-a fost frică, am avut încredere în capacitatea de a îndeplini misiunea şi de a-l scoate de sub pământ, deşi a a fost o acţiune complexă”, a spus Cosmin Pop. „A fost dificil, dar am comunicat în permanenţă cu victima şi l-am încurajat pe tot parcursul misiunii”, a declarat Adrian Neamţu. „A fost într-adevăr greu, pentru că nu ştiam dacă se va termina cu bine sau nu, dacă vom reuşi să îi salvăm viaţa sau nu. La un moment dat, a fost îngropat cu totul sub pământ şi malul se tot prăbuşea peste el, în mod repetat”, a spus Paul Saroşi.
Cei 27 de ofiţeri premiaţi au primit mulţimiri din partea Ministrului de Afaceri Interne, printre cei numiţi aflându-se şi căpitan George Pleşca. „La un moment dat, a căzut pământ şi peste ofiţerii ISU. Dificultatea misiunii a constat în faptul că persoana era în viaţă, era de multe ore prinsă sub malul de pământ şi trebuia lucrat contratimp, pentru scoaterea cât mai rapidă a acesteia deoarece prezenta semne de hipotermie şi răni grave. Exista mereu posibilitatea ca malul să se prăbuşească oricând, groapa era de o adâncime mare. A trebuit lucrat la sprijinirea malului de pământ, aces­ta s-a prăbuşit de patru ori, noaptea. A fost un risc foarte mare, pentru toţi care au intrat în groapă. Ofiţerii şi subofiţerii au fost epuizaţi după intervenţia de aproape nouă ore, după toată munca depusă”, a decla­rat George Pleşca.
(C.G.)

Recomandările redacției