Ministerul Sănătății a trimis către toate ministerele din Guvern o circulară prin care cere ca fiecare instituție să întocmească liste cu angajații care doresc să se vaccineze cu vaccinul anti-Covid care va veni în România la finalul lunii decembrie.
O astfel de circulară, trimisă către mi­nistrul Transporturilor, Lucian Bode, obținută de reporterii Digi24, spune că organizarea programului de vaccinare anti Covid se va desfășura în etape, în prima etapă urmând să fie imunizate mai multe categorii de bugetari, în timp ce „în ultima etapă va fi vaccinată populația generală”
Categoriile de personal care vor avea prioritate sunt:
– personalul medical și auxiliar din unitățile medicale publice și private
– personalul care deservește activitățile esențiale din infrastructura critică (militarii, angajații Poștei, CFR etc)
– personalul din instituțiile aflate în subordinea ministerelor
– persoanele peste 18 ani vulnerabile (vâstnici peste 65 de ani și cei cu boli cro­-nice)
Documentul subliniază că în utima etapă va fi vaccinată populația generală.
Pe baza circularei primite de la ministerul Sănătății, fiecare minister a emis, la rândul lui, circulare interne prin care își anunță angajații, demnitari, înalți funcționari publici, că este deschisă lista de înscriere pentru vaccinare.
Despre campania de vaccinare autori­tățile nu au făcut multe declarații clare. Subiectul a fost dezbătut, marți, la palatul Cotroceni, unde Klaus Iohannis i-a convocat pe specialiștii în sănătate publică.
Se pare că vaccinul celor de la Pfizer va veni în România undeva la finalul lunii decembrie-începutul lunii ianuarie, va fi depozitat la Institutul Cantacuzino, care este singurul ce dispune de infrastructura necesară condițiilor speciale de temperatură și stocare a vaccinului, și va fi distribuit apoi în țară cu ajutorul Armatei.
Nu se cunosc însă modul în care el va fi distribuit mai departe, când va ajunge și la populația care nu dispune de funcții și demnități în statul român, și nici cum și cine va stabili cine sunt persoanele „vulnerabile” și cum vor primi acestea vaccinul.
Surse guvernamentale susțin că o strategie mai clară privind campania de vaccinare va fi elaborată în perioada următoare.

Recomandările redacției