postasiUn protest puţin neobişnuit s-a consumat ieri, în faţa Palatului Administrativ. Lucrătorii poştali au protestat, ieri, împotriva planului de restructurare al Companiei Naţionale de Poştă Română, şi nu oricum, ci purtând măşti. Angajaţii poştei şi-au strigat nemulţumirile purtând măşti colorate, pentru că la prostele de până acum au fost luaţi la ochi de conducerea companiei. După protest, unii sindicalişti mascaţi riscă să fie amendaţi pentru că şi-au acoperit feţele.
Aşa cum au anunţat, angajaţii membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali au protestat ieri, timp de două ore în faţa Prefecturii,  împotriva regimului în care lucrează, dar şi a proiectului de restructurare elaborate de CNPR.  Au ales să poarte măşti în semn de protest faţă de, spun ei, ameninţările cu măsuri disciplinare anunţate de conducători. „În urma mitingului din data de 12 fe­bruarie, de la Bucureşti, protest la care au fost prezenţi şi lucrători poştali din Arad, conducerea companiei a cerut să se facă cercetări, în toate oficiile din toate judeţele, pentru a şti cine a participat la mi­ting. Oare pentru ce?! S-a trimis chiar o circulară în care se cerea luarea unor măsuri în privinţa celor care au protestat. Astfel, noi le-am arătat purtând măşti că ne protejăm identitatea, deci… le-am răspuns la mo­dul ironic.  Este în elaborare un plan de restructurare care prevede desfiinţarea de oficii, în primă fază, după care se va trece la rural, unde, de asemenea vor fi desfiinţate agenţii“, a spus Ghiţă Poenar, lider al Sindicatului din cadrul OPRM Arad.
Amenzi pentru orginalitate
Nemulţumirile sindicaliştilor, în mare parte aceleaşi ca şi cele de anul trecut însă acutizate se leagă de lipsa unor perspective la locul de muncă, dar şi de lipsa unor măsuri manageriale de creştere a veniturilor. Poştaşii sunt revoltaţi de încălcarea de către conducerea companiei a prevederilor contractului colectiv de muncă, de reducerea numărului de tichete de masă şi de planurile de disponibilizare. „Se doreştere redu­cerea numărului de oficii urbane cu 50 la sută şi concedierea a circa 1.900 de angajaţi, ca urmare a normării şi reorganizării activităţii poştale şi desfiinţarea ghişeelor poştale rurale, care va avea ca efect concedierea a circa 1.000 salariaţi. Sa­lariile nu s-au majorat de patru ani. Am transmis Prefecturii lista cu re­vendicările noastre spre a fi transmise mai departe la nivel central“, a spus Ilie Tripa, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali Arad.
Achiziţiile de rechizite şi imprimante din propriul buzunar şi imposibilitatea acordării orelor suplimentare sunt alte nemulţumiri ale poştaşilor.
Pentru că au ales să fie orginali în protestul lor, sindicaliştii riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Jandarmii care au supravegheat pichetarea i-au avertizat pe poştaşii protestatari că în timpul manifestărilor de acest gen, acoperirea feţei este interzisă. Drept urmare, cei mai mulţi protestatari s-au conformat şi şi-au purtat măştile pe cap.

Recomandările redacției