postasiAngajaţii poştei se tem din nou de disponibilizări şi sunt nemulţumiţi că revendicările pentru care au ieşit în stradă în primărvară nu au fost soluţionate nici acum. Nici măririle salariale despre care s-a vorbit acum câteva luni, nici alte cereri punctuale ale sindicaliştilor Poştei Române nu au fost rezolvate – potrivit poştaşilor arădeni.

Protestele poştaşilor din luna mai a acestui an au încetat după ce dialogul social între conducerea Poştei Române şi Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) s-a încheiat cu semnarea unui protocol şi a unui act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM), prin care erau prevazute creşteri salariale treptate de 150 de lei brut, începând cu 1 august 2014. Ciudat a fost că, deşi Ministerul pentru Societatea Informatională a salutat la acel moment acordul, o luna mai tarziu, în 11 iunie, anunţa ca principal motiv al revocarii conducerii Poştei tocmai aprobarea majorării salariilor postaşilor care s-ar fi facut fără respectarea normelor legale. Un răspuns concret pentru aceste măsuri nu a fost dat din nicio parte însă, compania a anunţat că, pe primul plan este procesul de privatizare. Reprezentanţii Companiei Poşta Română au precizat acum ceva timp că: „operatorul national de servicii postale deruleaza, inclusiv in parteneriat cu sindicatele, mai multe proiecte prin care angajatii sa poata dezvolta competente care sa raspunda rigorilor pietei – printre care si cursuri de perfectionare si traininguri tintite pe departamente. Precizam ca, in acest moment, managementul companiei nu intentionează sa opereze disponibilizări suplimentare celor efectuate in 2013“.

Conducerea poştei dă asigurări

Dincolo de discuţii şi proiecte, salariaţii de la Poşta Română nu au văzut schimbări în condiţiile de muncă şi retribuţie. „Nu am văzut nici măriri de salariu, nici uniforme aşa cum s-a discutat după protestele noastre. Noi, poştaşii o ducem la fel…vara murim de cald, iarna ne îmbrăcăm cu tot ce avem prin dulap ca să nu îngheţăm“, a spus o angajată din Arad.

Pe de altă parte, conducerea Oficiului Județean de Poștă Arad asigură angajaţii că nu trebuie să-şi facă probleme pentru eventuale reduceri de personal, întrucât nu sunt anunţate disponibilizări. De asemenea, vizavi de problema personalului insufficient din unele unităţi poştale, o problemă veche a angajaţilor, conducerea poştei arădene susţine că, în aceast perioadă se lucrează la o normale care va rezolva din problemele legate de împărţirea muncii. „În această perioadă nu s-a pus problema şi nu am fost anunţaţi de posibile noi disponibilizări, aşa că, angajaţii nu au de ce să-şi facă probleme. Cât priveşte situaţia volumului mare de muncă din unele unităţi, unde este posibil să fie nevoie de suplimentarea personalului, trebuie să spun că, încă se lucrează la o normare după care vom putea şti exact dacă este nevoie sau nu de forţă de muncă. Acolo unde va fi nevoie se vor face cel mai probabil detaşări de personal. În rest, rămâne de văzut ce se va hotărâ sau schimba, de la nivel central“, a spus Dan Țoldan, șeful Oficiului Județean de Poștă Arad.

 

Recomandările redacției