– Interviu cu Ioan Negrei, primarul comunei Vinga
primar Negrei Vingaprtimaria Vingatrotuare 1capela Vinga 1capela Vinga 2drum Vinga 2 drum Vinga 1trotuare2Situată aproape de graniţa cu judeţul Timiş, comuna Vinga – una din comunele cunoscute ale judeţului nostru a reușit o anume redresare, după o lungă perioadă de stagnare.
Primarul Ioan Negrei, aflat la primul său mandat, ne spunea în urmă cu ceva vreme că situaţia comunei s-a dovedit mult mai grea decât a estimat el iniţial. Acum, după mai bine de doi ani și jumătate de la preluarea administrației, situația este cu totul alta, după cum ne mărturisea inimosul primar din Vinga în discuția purtată recent cu domnia sa. Comuna are în componență trei sate: Vinga – centru de comună (aflat pe drumul Arad-Ti­mișoara), Mănăştur şi Mailat,
– Au trecut doi ani și… opt luni din primul dumneavoastră mandat; cum apreciați situația de acum a comunei Vinga, domnule primar Ioan Negrei?
– Pentru că la prima noastră discuție, avută în urmă cu exact doi ani, vă spuneam că „ne pregătim să luăm un credit de la Trezorerie, cu rambursare în 5 ani și cu 5% dobândă – în valoare de 6 miliarde lei vechi – să achităm arieratele, adică… aproape să achităm aceste facturi mai vechi de 90 de zile, celelalte plăți urmând a le face pe parcurs“.
Ei bine, acum pot să vă spun că acest lucru s-a întâmplat. Prac-     tic, Primăria Vinga a început să funcțio­neze cu adevărat abia din 2014. Mai trebuie spus că am reușit redresarea situației și cu sprijinul Consiliului Județean Arad. De asemenea, au fost alături de noi și localnicii care și-au achitat taxele și impozitele la zi, beneficiind și de reducerea de 10% – atât persoa­nele fizice cât și persoanele juridice. Drept pentru care vreau să le aduc mulțumiri tuturor: atât pentru sprijinul acordat actualei administrații cât și pentru încrederea lor.
Astfel, la ora actuală, Primăria Comunei Vinga NU mai are nici o datorie – alta decât acest credit de la Trezorerie, luat avantajos, în condițiile legii, care a fost, aș putea spune, un… noroc.

Deși eu nu prea cred în „noroc“ ci doar în muncă multă, în consecvență și implicare.
Și, când ziceam că ieșim la liman și scăpăm de probleme și reușim să începem cu adevărat să modernizăm comuna – pentru asta am inițiat unele proiecte, atât pe infrastructură cât și pentru realizarea unor obiective sociale de utilitate publică – a venit acest… nou mod de „implementare“ a Legii Bugetului pe 2015.
Vedeți dumneavoastră, noi ne-am făcut unele predicții bazându-ne pe valori ale bugetului din anul 2013 iar acum… nu mai primim respectivii bani. Vinga a „pierdut“ – ca să zic așa (de fapt nu a mai primit!) circa 17 miliarde lei vechi față de acest an de referință. Ceea ce este mult, orice s-ar zice.
– Prin urmare: ce NU mai fa­ceți din ce v-ați propus anul trecut dacă nu se schimbă această abordare bugetară, măcar în partea a doua a anului?
– Dacă o luăm așa, atunci trebuie să spun că NU mai putem face nici o investiție dintre cele pe care ni le-am propus pentru că riscăm să nu avem cu ce să le plătim la final. Dar ce este mai grav este aspectul ca în partea a doua a anului să fie în pericol și… plata integrală a salariilor angajaților. Și asta poate chiar de prin iulie. Deci nu e de glumă cu aceste situații. Și după multele discuții pe care le-am avut în diferite foruri – inclusiv la întâlnirea Asociației Primarilor de Comune din România, sperăm că s-a înțeles și la nivel de Guvern că situația nu e de natură să continue în acest fel. Noi tragem nădejde că în a doua parte la lui 2015 se vor reglementa aceste situații.
– Și totuși n-ați stat pe loc, după cum ne-ați spus. Atunci, cu ce realizări vă lăudați?
– Am reușit inițierea și aproape finalizarea unor obiective. Bunăoa­ră am reușit construirea unei Capele Mortuare la Vinga – mai are foarte puțin până la finalizare; am realizat un tronson de peste un kilometru de trotuare – la care se mai lucrează și care va fi dat în curând în folosință. Finanțarea pentru trotuare am obținut-o din bani europeni, cu un proiect depus la GAL Lunca Mureșului. Am demarat lucrări de modernizare a unor străzi din Vinga – una va fi în curând asfaltată și cealaltă după circa o lună.
Începem procedurile de licitație pentru drumul comunal DC98 spre Mailat – respectiv spre Felnac (de unde au demarat lucrări la același drum, spre noi). Proiectul este multianual, pe trei ani și va fi finanțat cu fonduri guvernamentale.
– Ce alte proiecte de viitor aveți, domnule primar?
– Avem câteva proiecte pe fonduri europene; acum după dema­rarea unor sesiuni AFIR vom vedea unde ne putem încadra în funcție de necesitățile noastre.
Avem și un proiect legat de reabilitarea și modernizarea locației Primăriei deoarece și aici am rămas mult în urmă; iar ce s-a făcut (s-a acoperit clădirea în 2008), din păcate s-a făcut cu mari carențe și trebuie mult refăcut și remediat.
Și pentru că la noi, în anii anteriori mandatului meu, era proverbial permanentul conflict dintre primar și Consiliul Local, trebuie să spun că acum, spre mulțumirea tuturor, avem o bună și constructivă colaborare în cadrul Consiliului Local și doar așa am reușit să depășim situația foarte grea în care ne-am aflat, să inițiem aceste realizări precum și unele proiecte pe fonduri europene.

Recomandările redacției