UTA are în față cele mai importante meciuri ale sezonului, turul și returul barajului de menținere în Superliga, împotriva Gloriei Buzău. Epilog al unui sezon foarte dezamăgitor, această dublă e ultima șansă a echipei de a îndeplini măcar obiectivul minimal, adică menținerea în primul eșalon al fotbalului românesc. De asemenea, pentru club reușita în această dublă de baraj poate face diferența între supraviețuire și colaps deoarece nu e greu de imaginat cât de sumbru va fi viitorul Bătrânei Doamne cu 3 milioane de euro datorii (declarate) în liga secundă, acolo unde mare parte dintre sursele de venituri s-ar evapora. În aceste condiții ne-am fi așteptat ca înaintea acestor meciuri să se manifeste o concentrare totală și exclusivă pe obiectivul imediat. Constatăm însă cu îngrijorare că lucrurile nu stau chiar astfel iar atât comandatul navei cât și cârmaciul aleg să navigheze prin ape tulburi cu un pericol potențial deloc de neglijat.

La început a fost scandalul legat de programarea și reprogramarea repetată a meciului, care până la urmă a fost fixat în aceeași zi și la aceeași oră cu cea a finalei Ligii de Tineret pe care UTA U18 o dispută împotriva Universității Craiova. Fanii au fost revoltați pe bună dreptate dar în deja stilul consacrat, conducerea UTA-ei a preferat să bage capul în pământ și să lase la înaintare antrenorul. Mircea Rednic a făcut câteva declarații războinice, apărute într-un cotidian de sport național, declarații care s-au întors imediat împotriva sa printr-un comunicat al FRF în care oficialii Federației afirmă nici mai mult nici mai puțin decât că atât clubul cât și antrenorul au fost consultați în privința datei de disputare a meciului fără să aibă obiecții. Lucrurile au rămas în coadă de pește căci clubul și antrenorul în loc să lămurească situația (asta dacă au ceva de lămurit) au preferat o ciondăneală provincială cu un jurnalist local, care e și corespondent al respectivului cotidian, pe motivul pueril că acesta nu a precizat pentru ce publicație ia declarația; de parcă răspunsul la o întrebare ar fi normal să difere în funcție de interlocutor.

A urmat apoi ieșirea în decor a lui Alexandru Meszar tot în media națională, acolo unde acesta s-a pus să declare că de la anul clubul UTA va schimba strategia și se va axa pe jucători din Academie și fotbaliști români cu salarii mici. N-o să dezbatem acum noua „strategie“ însă nu putem să nu ne întrebăm cât de inspirată este o asemenea declarație în condițiile în care UTA se află în fața a două bătălii extrem de importante și care vor trebui duse de niște jucători care, în marea lor majoritate, află în ajunul războiului că nu mai au niciun viitor la acest club decât eventual dacă acceptă reduceri de salarii. Nimic de zis, domnul Meszar este un motivator, să-i spunem… atipic. Sigur, Mircea Rednic a mai încercat astăzi să dreagă busuiocul anunțând că s-a plătit un salariu restant (când presa și o parte a suporterilor vorbeau de restanțe la salarii, domnul Meszar și fanii lui ne acuzau că răspândim informații false și că destabilizăm clubul) și că ar exista și niște prime. Foarte bine că se întâmplă asta dar acești factori riscă să fie anihilați de niște declarații pe care nu ținem minte să le fi văzut la vreun club profesionist în context similar.

La fel nu prea am văzut la cluburile profesioniste ca înainte cu câteva zile de un meci atât de important, să se anunțe disponibilizări. Cascini, Erico și Benzar au fost anunțați că nu vor mai continua din vară la UTA, lucru care nu pare nici el prea diplomatic. Sigur, în afara lui Cascini, ceilalți doi erau oricum ținuți pe margine de accidentări însă atmosfera și spiritul unui vestiar este susținut de toți jucătorii, titulari, rezerve sau cei care sunt în afara lotului. În lot există prietenii, alianțe și o lovitură primită de un anumit jucător poate ricoșa în locuri care scapă controlului. De asemenea, fiecare jucător începe să își pună întrebări referitoare la situația lui în momentul când vede că în jurul lui încep să cadă capete. Nu-i nimic rău în a-ți contura o strategie de viitor din timp dar e oare de bun augur ca într-un moment în care toată lumea trebuie să aibă în cap doar dubla cu Gloria Buzău, să trimiți mintea jucătorilor în astfel de zone care numai mobilizatoare nu pot fi?

De-a lungul acestui sezon conducerea clubului a acuzat în mai multe rânduri, atât voalat cât și direct, suporterii și presa că prin criticile la adresa ei influențează jocul echipei. Toate aceste declarații și atitudini nu sunt de natură să influențeze concentrarea, jocul și în cele din urmă rezultatul acestei duble? Sigur, diferența de valoare dintre UTA și Gloria Buzău e mare dar nu atât de mare încât o echipă formată din jucători neliniștiți și demotivați să fie ferită de neplăceri. Chiar nu era deloc nevoie în aceste momente de astfel de subiecte și frământări. Din păcate oficialii clubului au gândit altfel și nu ne rămâne decât să sperăm că aceste ieșiri nu se vor întoarce asupra lor deoarece șocul îl vom resimți cu toții.

(foto: uta-arad.ro)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției