Partidul Laburist (Labour) se instalează fără să piardă timpul, la putere în Regatul Unit, după victoria în alegerile legislative şi numirea Guvernului noului premier Keir Starmer, relatează AFP. Acest fost avocat în vârstă de 61 de ani, specializat în apărarea drepturilor omului, a fost însărcinat în mod oficial de către regele Charles al III-lea să formeze un nou Guvern, o cotitură politică după ce alegătorii i-au îndepărtat de la putere pe conservatori rămaşi 14 ani la conducerea ţării. Partidul Laburist a obţinut 412 dintre cele 650 de mandate în camera Comunelor -, un scor apropiat de rezultatul istoric obţinut de către Tony Blair în 1997. El dispune de o foatre largă majoritate pentru a guverna şi „restabili” şi „unifica” Regatul Unit, aşa cum a promis Keir Starmer la intrarea de la numărul 10 pe Downing Street. În timpul campaniei, cel care a intrat în politică în urmă cu doar nouă ani, a promis revenirea la „stabilitate” şi ”seriozitate” printr-o gestionare riguroasă a cheltuielilor publice.

El şi-a afişat priorităţile – relansarea creşterii economice, îmbunătățirea serviciilor publice, reducerea imigraţiei şi apropierea regatului de Uniunea Europeană (UE), fără a reveni asupra Brexitului.

Keir Starmer a început să-şi numească membrii Guvernului schimbării asupra căreia a subliniat că o vrea a ţării sale, insistând aspra revenirii unui simţ al ”serviciului” după scandaluri care au pătat ultimele guverne conservatoare. El a ales-o ca vicepremieră însărcinată cu locuinţele pe Angela Rayner, o personalitate atipică ce încarnează aripa stângă a unui Partid Laburist amplu recentrat în domeniul economic după ce Keir Starmer a preluat conducerea în 2020.

Pentru prima oară, o femeie ocupă postul foarte prestigios de ministru al Finanţelor, fosta economistă a Băncii Angliei Rachel Reeves, foarte apreciată în mediile de afaceri.  David Lammy, care provine dintr-o familie de imigranţi din Guyana, devine şeful diplomaţiei britanice.

Victoria sa a fost larg salutată în Europa şi nu numai. Cancelarul german Olaf Sholz a apreciat că va fi ”un premier foarte bun”, iar Joe Biden şi-a exprimaty bucuria să lucreze la ”consolidarea relaţiei speciale” dintre Statele Unite şi Regatul Unit. Noul premier a discutat deja la telefon cu mai mulţi şefi de stat şi de guvern încă de vineri seara, inclusiv cu Emmanuel Macron, sau cu preşedinţii american Joe Biden şi ucainean Volodimir Zelenski.cuinţelor. Keir Starmer i-a asigurat pe ultimii doi de susţinerea britanică ”de nezdruncinat” a Ucrainei.  Începând de săptămâna viitoare el va face primii paşi pe scena internaţională, la summitul care marchează 75 de ani de la înfiinţarea NATO, la Washington.  (sursa:news.ro)

Lasă un răspuns

Recomandările redacției