Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat miercuri că se aşteaptă ca ‘luna viitoare’ Senatul să înceapă dezbaterile cu privire la reforma politici de imigrare a Statelor Unite, notează AFP.

Într-un interviu acordat postului de televiziune de limbă spaniolă Univision, liderul de la Casa Albă a felicitat grupul de senatori proveniţi atât din tabără democrată, cât şi din cea republicană care au depus în acest sens un proiect de lege comun.

‘Vestea bună este că se pare că fac progrese. Cred că vom putea vedea un proiect dezbătut în Senat luna viitoare’, a declarat Barack Obama în cursul acestui interviu.

Într-o altă intervenţie, la postul de televiziune Telemundo, preşedintele american a menţionat că este posibil ca până la vară Congresul să voteze o lege pe această temă.

De la realegerea sa în noiembrie pentru al doilea mandat, cu sprijinul puternic al comunităţii latino-americane, Obama a pledat pentru o reformă în profunzime a sistemului de imigraţie.

Preşedintele Statelor Unite s-a întâlnit recent cu lideri republicani şi, împreună cu opt senatori din ambele tabere, a pus bazele unui acord bipartit pentru un proiect de lege care să reglementeze situaţia celor aproximativ 11 milioane de imigranţi clandestini de pe teritoriul SUA.

Potrivit senatorilor în cauză, proiectul ar deschide calea spre eventuala dobândire a cetăţeniei americane de către aceşti imigranţi ilegali şi ar include măsuri pentru controlul mai eficient al frontierelor ţării.

 

Recomandările redacției