Preşedintele turc, Abdullah Gul, a promulgat, luni, o lege controversată promovată de guvernul islamo-conservator care restrânge consumul, vânzarea şi publicitatea la băuturile alcoolice, în pofida manifestaţiilor înregistrate în ţară de 11 zile, transmite AFP.

Preşedintele ‘a transmis legea 6.487 serviciilor premierului pentru publicarea’ în Jurnalul Oficial, a anunţat preşedinţia turcă, într-un comunicat. Legea va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial.

Votat la 24 mai, în urma unei proceduri de o rară celeritate, textul a fost prezentat în Parlament de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, în numele protejării sănătăţii populaţiei, scrie AFP. Potrivit prevederilor acestei legi, vânzarea de alcool este interzisă în magazine între orele 22,00 şi 6,00 dimineaţa, precum şi în apropierea unităţilor şcolare şi a moscheilor, indiferent de oră. De asemenea, sunt obligatorii, pe ambalaje, mesajele care amintesc despre pericolele consumului de alcool.

Totodată, susţinerea evenimentelor sportive sau de alt tip de către producătorii de băuturi alcoolice este interzisă, ca şi prezenţa de imagini care incită la consumul de alcool, în filmele proiectate în sălile de cinema, în serialele de televiziune sau în videoclipurile muzicale.

Textul înăspreşte, de asemenea, regimul sancţiunilor pentru consumul de alcool la volan, prevăzând o amendă de 700 de lire turceşti şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de şase luni pentru şoferii depistaţi cu o alcoolemie mai mare de 0,05%. Cei depistaţi cu o alcoolemie mai mare de 0,1% riscă o pedeapsă cu închisoarea de doi ani.

În timpul dezbaterilor parlamentare, forţele de opoziţie au acuzat puterea că vrea să controleze comportamentele private ale populaţiei şi să islamizeze societatea turcă.

Aprobarea acestui text controversat intervine în contextul în care zeci de mii de turci manifestează de 11 zile, cerând demisia premierului Erdogan, pe care îl acuză de ‘derivă autoritară’ şi că vrea să islamizeze Turcia.

 

Recomandările redacției