Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, și președintele Parlamentului European, David Sassoli, s-au întâlnit marți, 1 decembrie, prin videoconferință și au subliniat rolul important al fotbalului în procesul de recuperare al Europei și în realizarea obiectivelor sociale.

UEFA și Parlamentul European s-au angajat să colaboreze pentru a promova incluziunea și a proteja solidaritatea în fotbalul european.

De la promovarea valorilor în educația tinerilor, la promovarea egalității și diversității, precum și combaterea tuturor formelor de discriminare, UEFA și Parlamentul European au o viziune comună de lungă durată asupra fotbalului european”, a subliniat președintele UEFA. Discuția s-a axat, de asemenea, pe necesitatea întețirii luptei împotriva rasismului. UEFA și UE vor continua să colaboreze permanent în cadrul “Planului de acțiune antirasism UE 2020-2025”.

Președintele Sassoli a subliniat importanța fotbalului în stimularea incluziunii și combaterea prejudecăților: “Europa este unită în diversitate, dar și în dragostea sa față de fotbal. Reunește oameni din medii diferite și unește comunități – ceva de care avem nevoie mai mult ca niciodată în timp ce reconstruim după COVID-19. Parlamentul European este angajat în lupta împotriva rasismului și va colabora îndeaproape cu UEFA la proiecte pentru a combate prejudecățile și a stimula incluziunea”.

Cei doi lideri au fost de acord că, la fel ca Uniunea Europeană, fotbalul european trebuie să construiască prosperitate incluzivă și durabilitate pe termen lung. Čeferin a completat prin faptul că „UEFA se asigură că succesul comercial al fotbalului european este redistribuit și reinvestit în joc și în societate – din consolidarea fotbalului feminin și construirea de terenuri pentru comunitățile locale către proiecte de responsabilitate socială inovatoare. Nu trebuie să trecem cu vederea ceea ce această criză ne-a învățat despre importanța continuării construirii unui model de sport care promovează fotbalul pentru plăcere, mai degrabă decât pentru profit”.

Președintele Sassoli a adăugat: „Acesta a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru fotbalul din Europa. Jucătorii și-au văzut competițiile anulate sau amânate, iar fanii nu au putut participa la meciuri pe stadioane. Pe măsură ce normalitatea revine încet, trebuie să protejăm modelul european de sport, unul bazat pe solidaritate, implicarea fanilor și întărirea comunităților care împărtășesc dragostea față de fotbal și valorile sportului. Acest lucru contribuie la un sentiment comun european. UEFA are un rol esențial de jucat în protejarea integrității jocului și asigurarea faptului că acesta va aduce beneficii Europei în ansamblu”.

În timp ce COVID-19 ne-a amânat temporar planurile de a sărbători 60 de ani de EURO cu un turneu pe întreg continentul, UEFA face tot posibilul pentru a se asigura că fotbalul continuă să răspândească bucurie și să promoveze valori către sute de milioane de oameni din întreaga Uniune Europeană”, a conchis Čeferin.

Fotbalul este cel mai popular sport european, iar Parlamentul European va căuta sprijinul UEFA pentru implicarea oamenilor de toate mediile, de pe întregul continent, prin toate canalele, în cadrul Conferinței pentru Viitorul Europei. Organizațiile vor discuta, împreună cu Comisia Europeană și statele membre, modul în care fotbalul european poate fi partener în această importantă inițiativă paneuropeană.

Recomandările redacției