În urmă cu doar câteva zile, mai exact miercuri, la data de 15 ianuarie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității și cei ai Poliției Orașului Chișineu-Criș au fost prezenți la Școala Gimnazială Mihai Veliciu din comuna Șepreuș.
Aici, 60 de elevi precum și cadrele didactice au aflat cum pot preveni delincvența juvenilă. Activitatea de informare a elevilor a constat în prezentarea genurilor de infracțiuni pe care le pot comite minorii, consecințele juridice și mijloacele de prevenire.
De multe ori s-a intâmplat să aflăm că minorii au comis diferite infracțiuni la vârste fragede, alții începând de pe la vârsta de 12 ani. Chiar de aceea, polițiștii au ținut să amintească celor prezenți că cele mai numeroase fapte comise de minori sunt furturile simple, dar și lovirile sau alte violențe pentru că și cu asemenea cazuri s-au confruntat, cele mai multe în apropierea școlilor.
Elevii au aflat că deși sunt minori, pot răspunde penal de la vârsta de 14 ani și că aceste fapte le poate afecta viitorul, întrucât infracțiunile rămân înscrise în cazierul judiciar necesar la angajare, de asemenea, părinții lor pot răspunde atât contravențional, cât și civil dacă legea este încălcată de minori.
După prezentarea aspectelor legislative și a materialelor video pe această temă, polițiștii le-au explicat elevilor importanța implicării lor în procesul instructiv-educativ realizat de către profesori.
Tinerii trebuie să conștientizeze că disciplinele studiate în cadrul școlar au rolul de a le descoperi și dezvolta laturi ale personalității, inteligența în general și doar cu ajutor lor vor putea să-și aleagă cariera de viitor.
Alături de polițiști, la aceste activități au participat și jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad, precum și inspectori ai D.G.A.S.P.C. Arad.

Recomandările redacției