Poliţia federală americană a anunţat joi că a inclus joi prima femeie pe lista „celor mai căutaţi 25 de terorişti”, americana Joanne Chesimard, acuzată că a ucis un poliţist în urmă cu peste 40 de ani şi suspectată că s-a refugiat în Cuba, transmit AFP şi AP.

Joanne Chesimard, cunoscută sub numele Assata Shakur, era membră a Armatei de eliberare a negrilor, o organizaţie americană de extremă-stânga care s-a angajat în anii 1970 în lupta armată pentru cauza afro-americanilor.

Rudă cu interpretul hip-hop Tupac Shakur, împuşcat în 1996 la Las Vegas, ea este acuzată că a ucis un poliţist în statul New Jersey, la 2 mai 1973, într-un schimb de focuri, împreună cu doi complici. După ce a fugit, Joanne Chesimard a fost arestată şi acuzată în 1977 de omor. Condamnată la închisoare pe viaţă, ea reuşit să fugă din închisoare doi ani mai târziu.

În 1984, a fost văzută în Cuba unde ar trăi şi în prezent, afirmă FBI.

Pentru orice informaţii ce permit localizarea ei, poliţia federală americană oferă o recompensă de un milion de dolari, iar statul New Jersey adaugă încă un milion de dolari.

Un număr nedeterminat de americani căutaţi de autorităţi şi-au găsit refugiu în insula caraibiană, potrivit FBI.

Guvernul de la Havana nu a comentat imediat anunţul făcut joi de Statele Unite. În cursul acestei săptămâni, Departamentul de Stat de la Washington a făcut cunoscut că nu intenţionează să şteargă Cuba de pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul, unde se află alături de Iran, Siria şi Sudan. Cuba dezminte orice legături cu organizaţii teroriste, încheie Associated Press.

 

Recomandările redacției