pasunePrimăria Frumuşeni se judecă cu Ministerul Apărării Naţionale pentru a recupera un fost poligon folosit pe vremuri pentru aplicaţiile cu tancuri făcute de Armată. „Tancodromul”, cum îi spun localnicii, are potrivit autorităţilor locale, o suprafaţă de 43 de hectare. „Acel teren a fost folosit pe vremuri de Armată pentru aplicaţii. Acum nu mai are o astfel de utilitate, dar Ministrul Apărării s-a intabulat pe o anumită suprafaţă. Din vechime, acolo a fost păşune şi este vatra satului. Nemaifiind folosită ca poligon, suprafaţa a fost închiriată, unui cioban, iar chiria este încasată de minister”, povesteşte primarul Reginald Andronic. Acesta spune că Primăria vrea să recupereze acum păşunea care a aparţinut satului înainte de 1962, când printr-o decizie a  Sfatului Popular al Regiunii Banat, suprafaţa respectivă a fost predată către Ministerul Forţelor Armate.
Carte Funciară inexistentă
În schimbul acestui teren, Consiliul Popular Frumuşeni ar fi trebuit să primească un alt teren. „În acea decizie se menţionează ce teren se dă mi­nisterului, dar nu se face nicio referire la suprafaţa care se dă în schimb. Noi considerăm că nu am primit acel teren, nefiind identificată în nicio carte funciară. Mai mult, Cartea Funciară 136 Frumuşeni, în care se face menţiunea că se înscrie dreptul de folosinţă al MApN nu există. De fapt, în Cartea Funciară respectivă apare înscrisă o casă aflată în proprietatea privată a unui cetăţean din comună”, a declarat Flavius Hrimiuc, secretarul comunei.
Secretarul a ţinut să menţioneze că, după Revo­luţie, „tancodromul” a fost lăsat în părăsire. Cum în acte figura tot ca aparţinând Armatei, păşunea a fost închiriată unui crescător de animale.
În urmă cu şapte ani, comuna s-a intabulat pe o parte din poligon, profitând de faptul că suprafaţa de 23 de hectare nu era înregistrată ca fiind teren cu destinaţie specială. Anul trecut însă, Ministerul Apărării a dat în judecată Prefectura, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, comuna Frumuşeni şi Consiliul Local Frumuşeni, în încercarea de a recupera cele 23 de hectare. Procesul nu a fost încă finalizat. „În februarie 2009, am făcut o adresă către ei, ca în baza Hotărârii Consiliului Local  Frumuşeni numărul 25 din 2004 să ne transmită dreptul de proprietate asupra acestui teren de 23 de hectare. În mai 2009 ne comunică faptul că acest imobil e necesar structurilor militare din garnizoană.  De fapt ei au un contract de închiriere din 2005 pentru desfăşurarea de activităţi agrozootehnice, adică păşunat, contract care s-a tot prelungit. În 2010, am recostituit o suprafaţă de 12,33 hectare către o persoană care depus o cerere în baza legii 247/2005. Ministrul a intabulat cele 23 de hectare, din cealaltă parte. În paralel, am făcut nenumărate solicitări pentru a ni se restitui acest teren, pentru că nu mai serveşte utilităţii pentru care a fost atribuit, nu mai este niciun poligon acolo, nu mai este nicio bază militară, dar cererile nostre au fost respinse pe motiv că terenul deserveşte încă ne­voile Armatei.  Am revenit cu o altă adresă prin care le-am solicitat să-şi revizuiască decizia şi să ni-l transmită, pentru că avem de retrocedat 230 de hectare, avem în desfăşurare unele proiecte de interes local, punerea în valoare a sitului arheologic Bizere, care se află în imediata apropiere. De asemenea trebuia să acordăm lo­curi de casă. Răspunsul a fost tot negativ. În plus ne-au dat în judecată pentru că ne-am intabulat pe cealaltă suprafaţă”, mai spune Hrimiuc.
Teren pasat de la o unitate la alta
Reprezentanţii Primăriei mai povestesc că „tancodromul” a trecut de-a lungul timpului de la o unitate militară la alta, ultima dată când Armata a dat un răspuns solicitărilor comunităţii locale, terenul era administrat de o unitate militară din Craiova. În ceea ce priveşte motivele pentru care ministerul ţine atât de mult la păşunea de la Frumuşeni, acestea au fost trecute sub tăcere

Recomandările redacției