În ultimele zile, atenția publicului s-a îndreptat către Lipova în urma speculațiilor referitoare la presupusele dificultăți financiare ale administrației orașului, cu zvonuri ce sugerau datorii în valoare de aproximativ opt milioane de lei. Aceste afirmații, răspândite pe rețelele de socializare, au determinat o investigație asupra adevăratei situații din administrația  Lipova și natura datoriilor discutate.

Detaliile oficiale furnizate de reprezentanții Primăriei Lipova dezvăluie o perspectivă complexă asupra situației financiare. Potrivit cifrelor oficiale, la finalul anului 2020, la preluarea mandatului de la administrația Jichici, datoriile erau segmentate astfel:

-Datorii legate de Investiții: 3.203.026,29 lei

-Datorii legate de Funcționare: 1.203.095,71 lei

Încheind perioada anului 2023, peisajul financiar arată altfel:

Datorii legate de investiții: 2.914.549,49 lei (acoperind diverse proiecte și inițiative)

Datorii legate de funcționare: 1.294.745,95 lei (cuprinzând cheltuieli administrative pentru primărie, școli, spital etc.)

Această situație financiară din 2023 este o dovadă a eforturilor continue de administrare și alocare eficientă a resurselor.

În mod remarcabil, administrația orașului Lipova a demarat o cale ambițioasă, inițiind un număr de 27 de proiecte noi, finanțate prin diverse canale precum Anghel Saligny, PNRR, AFM, POIM, ANL și CNI, cu o valoare totală depășind 100 de milioane de lei.

Este important de menționat că doar șapte proiecte sunt din perioada fostului primar Mircea Jichici, restul reprezentând inițiative complet noi conduse de administrația actuală sub conducerea primarului Florin Fabius Pera.

Primăria Lipova are, în prezent,  34 de proiecte în diferite stadii de implementare.

În ciuda acestui portofoliu extins de proiecte și angajamente financiare, bugetul de investiții al orașului, la finalul anului 2023, este raportat a fi mai mic decât cel din octombrie 2020, indicând o abordare deliberată și strategică în gestionarea financiară și executarea proiectelor.

Ca răspuns la dezinformările existente, reprezentanții Primăriei Lipova subliniază faptul că orașul nu se confruntă în nici un caz cu falimentul. Cifrele financiare divulgate reflectă operațiuni financiare de rutină și aranjamente de cofinanțare asociate implementării proiectelor la diferite stadii.

Iar ceea ce se speculează a fi datorii legate de proiecte nici măcar nu sunt datorii. Acestea reprezintă facturi emise și înregistrate în contabilitate și creditele aferente acestora, pentru care vin banii aferenți acoperirii acestor credite, din programele de finanțare, mai precizează reprezentanții primăriei Lipova

În concluzie, administrația  actuală a Lipovei, precizează că aceste informații sunt minciuni grosolane și  subliniază importanța verificării informațiilor, de către cetățenii orașului, din surse oficiale și avertizează împotriva afirmațiilor nefondate lipsite de documentație oficială. Cifrele și datele prezentate sunt deschise verificării la sediul Primăriei Lipova, instituția asigurând transparență în acest sens.

Recomandările redacției