La Arad mai nou se poartă fântânile arteziene. Ăsta e trandul, a se înțelege pofta ce-a poftit-o măritul nostru primar. Fără jeturi colorate și cântătoare, titlul onorific de Capitală Culturală Europeană e ca și pierdut de orașul de pe Mureș. Jurizarea se face prin 2021, dar pregătirile au demarat în trombă. Și, de acum înainte, an de an, proiectul va înghiți mulți bani de la bugetul local, iar asta înseamnă că alte domenii vor fi subfinanțate.
Mai trebuie să recunoaștem că pe majoritatea arădenilor îi interesează să aibă drumuri, trotuare, părculețe sau locuri de joacă îngrijite în cartierele lor și – în general – să trăiască într-un oraș frumos. Știind asta, Gheorghe Falcă va susține tot timpul că-și canalizează eforturile pentru asta, dar treaba cu Aradul – Capitală Europeană e 95% chestiune de imagine. Și, să presupunem că într-adevăr orașul nostru va câștiga prin nu știu ce minune (plus ceva sforicici trase unde trebuie) cursa de peste 8 ani. Într-adevăr, televiziunile centrale vor difuza o știre de maxim 2 minute în prime time, presa locală va „exploda” la comandă, vor curge osanale și ce am rezolvat? Să acceptăm și faptul că hotelurile se vor umple de turiști o lună, două, trei și apoi? Vă spunem noi, rămânem cu o ambiție edilistică peste care se va pune praful.
Dacă și-ar deschide puțin orizontul și nu i-ar considera naivi pe toți primarii din țară care au ales să sprijine necondiționat măcar o ramură sau un club sportiv, Gheorghe Falcă ar câștiga un ca­pital de imagine mai mare, dar și mai trainic, pentru Arad. Multe orașe și-ar dori să aibă un brand atât de puternic precum UTA, la noi se poartă ignoranța, ca să nu spunem, sfidarea. Din nou, se va zice că gruparea emblemă a orașului e un tărâm privat, cu acționari și patroni, peste care oficia­litățile locale nu e indicat și nici nu au cadru legal să se bage. Așa o fi, dar celelalte sporturi de echipă ce hibă au? Toate se zbat în anonimat, cu excepția ICIM-ului.
Și unde se aprind reflectoarele (meciurile trei și patru ale finalei CN de baschet feminin), hopa și primarul Falcă. În primul rând al tribunei oficiale! A exultat sărind de pe scaun, a aplaudat cu patos succesul de marți al arădencelor, sperând că a doua zi blițurile să-l sufoce când va înmâna medaliile și titlul de campioană echipei lui Moraru. Mai rar așa tupeu! Când jucătoarele amenințau cu greva fiind neplătite de două luni de zile, Ghiță Falcă flutura legea sportului și spunea că e mai catolic decât Papa. Ditamai primarul european, însuși finul lui Băse, răpus de birocrație. Tristă ima­gine.
Atunci, echipa a pierdut câteva antrenamente, iar unele jucătoare străine neobișnuite cu astfel de situații au început să-și iasă din mână. Căderile de formă sau cele de natură fizică din confruntările decisive pentru titlu cu CSM Târgoviște își trag seva și din perioada gri de acum două luni. Au fost zile jenante pentru un club serios prin tradiție, atunci de ce nu și-a făcut loc primarul în primul rând? Măcar dacă ar lua exemplu de la omologul său de pe Dâmbovița. Oricât nu ne-ar place nouă fața lui Gabriel Boriga, acesta este trup și suflet alături de fetele sale. Și să nu uităm, Târgoviște, un oraș mai mic decât Aradul, a găsit resursele necesare pentru un buget de Euroligă. Iar ima­ginea prin baschet a Cetății Chindiei e mult mai vizibilă pe „Bătrânul Continent” decât proiectul cu arteziene ale lui Falcă.
Apropo, finala își desfășoară ultimul act la Târgoviște. Suntem siguri că suporterii adevărați ai ICIM-ului își vor încuraja favoritele la sute de kilometri departe de casă, dar oare primarul Aradului va prinde avionul de București? Șansele sunt – totuși – mari, fiindcă arădencele ar mai putea produce odată surpriza, iar ziariștii dâmbovițeni au și ei aparate cu blițuri…

Recomandările redacției