falcaDe mai bine de şapte luni de zile, ziarul nostru încearcă să afle, pe căi oficiale, amănunte despre o serie de investiţii realizate din banii arădenilor, adică din bugetul municipiului Arad. Deşi am făcut nenumărate solicitări în conformitate cu legile în vigoare către Primăria Municipiului Arad şi primarul Gheorghe Falcă, nici până la această oră nu am primit niciun răspuns, deşi legea îl obligă pe edilul şef şi pe funcţionarii publici din subordine să prezinte oricărui cetăţean al municipiului astfel de informaţii.
Falcă refuză să prezinte arădenilor studiile de fezabilitate
Cum însă vorbim de municipiul Arad, unde legea este călcată în picioare de multe ori, primarul Gheorghe Falcă îşi permite să sfideze cetăţenii şi să nu prezinte public o serie de investiţii importante, realizate cu bani publici foarte mulţi, sau alte investiţii pentru care s-au dat mulţi bani, dar de care s-a ales praful. De exemplu, în data de 26 septembrie 2012, prin adresa 1428/ 2012, am solicitat, conform Legii 544/ 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, ca Primăria Municipiului Arad să ne prezinte situaţia studiilor de fezabilitate realizate în intervalul iunie 2008-iunie 2012. De asemenea, do­ream să aflăm firmele care au realizat aceste studii, cum au ajuns aceste firme să se ocupe de aceste studii, ce sume au primit şi stadiul în care se află aceste proiecte. Nici până astăzi primarul Gheorghe Falcă nu a binevoit să prezinte aceste date (semn că lucrurile sunt necurate), motiv pentru care în data de 25 martie 2013 am trimis o nouă solicitare pe adresa primăriei, cu acelaşi conţinut, la care sperăm că vom primi un răspuns oficial.
Până atunci, însă, n-am stat nici noi pe gânduri să aşteptăm ca Gheorghe Falcă să binevoiască, în sfârşit, să transforme Primăria Arad într-o instituţie transparentă. Am făcut şi noi anchetele noastre, pe surse, dacă oficial nu vrea nimeni să ne pună la dispoziţie documente. Iar ceea ce a ieşit veţi vedea în săptămânile viitoare, când vom prezenta proiecte de milioane de euro aruncate pe fereastră, firme de casă care câştigă bani frumoşi pe obiective inexistente sau irealizabile, legăturile acestor firme cu persoane importante din Arad. Pe scurt, o adevărată încrengătură de afaceri, care nu va putea să nu atragă atenţia autorităţilor, mai ales că unele metode de sifonare a banului public identice cu cele din Arad s-au lăsat cu arestări în alte cazuri, cel mai cunoscut fiind fostul primar al Clujului, care a câştigat sume fabuloase de bani prin firmele soţiei. Un caz identic avem şi noi la Arad şi îl vom prezenta în săptămânile viitoare.
Falcă refuză să prezinte arădenilor afacerile de pe ştrand
O altă solicitare ignorată de primarul Gheorghe Falcă a fost trimisă de Glasul Aradului în data de 01.10.2012. Ziarul nostru încerca să afle, pentru informarea arădenilor, nu pentru liniştea noastră sufletească, cum s-au cheltuit milioane de euro investite în Ştrandul Neptun în ultimii patru ani, bani pro­veniţi de la Ministerul Dezvoltării şi din bugetul Primăriei Municipiului Arad, precum şi firmele care au câştigat licitaţiile şi cât anume a primit fiecare firmă. De asemenea, am solicitat situa­ţia încasărilor în 2011 şi 2012 la intrarea în Ştrandul Neptun şi detalii referitoare la firmele care s-au ocupat de paza şi intrările în ştrand.
Bineînţeles, nici la aceste solicitări primarul Gheorghe Falcă nu a catadicsit să răspundă până în prezent (semn că lucrurile sunt necurate), motiv pentru care, tot în 25 martie, i-am transmis o nouă solicitare pe acest subiect. Spe­răm că acestei solicitări i se va da curs pentru a afla şi arădenii dacă pe ştrand au lucrat firmele apropiate fostului deputat Tipei, despre care se spune că ar fi încasat milioane de euro, în urma unor licitaţii cel puţin suspecte, aşa cum am vrea să aflăm dacă firmele apropiate aceluiaşi Tipei se ocupă de încasările la ştrand, care din informaţiile noastre ar fi scăzut dramatic după ce Poliţia Locală a fost eliminată de la intrări. Şi în acest caz, noi am făcut documentările de rigoare şi ne vedem ne­voiţi să prezentăm arădenilor informaţii pe surse, fiindcă primarul Gheorghe Falcă refuză să ne pună la dispoziţie documentele la care avem acces, conform legilor în vigoare.
Falcă refuză să prezinte  arădenilor afacerile de la Palatul Cultural
Un alt subiect pe care Gheorghe Falcă refuză să-l prezinte arădenilor este reabilitarea Palatului Cultural, un obiectiv extrem de important pentru municipiul nostru. Deşi încă din 13.11.2012 i-am transmis primarului Falcă o solicitare în acest sens, nici până în ziua de astăzi nu am primit vreun răspuns (semn că lucrurile sunt necurate), deşi legea spune că în termen de maxim 30 de zile Primăria trebuia să ne pună la dispoziţie docu­mentele. Suntem convinşi că arădenii ar fi dorit să afle ce sume au fost cheltuite pentru reabilitarea Palatului Cultural, ce firme încasează aceste sume şi prin ce mijloace au ajuns să obţină aceste contracte, care este stadiul lucrărilor, dacă firmele sunt apropiate primarului Falcă, dacă au încasat banii şi nu au efectuat lucrările şi aşa mai departe. Şi în acest caz am trimis o nouă solicitare, în speranţa că în cele din urmă Gheorghe Falcă se va hotărî să respecte legea. Sperăm că până la apariţia anchetei cu informaţii pe surse, cei de la Primăria Arad vor binevoi să ne trimită un răspuns, pentru a vedea dacă informaţiile noastre coincid cu cele ale administraţiei şi a prezenta date reale arădenilor.
Capitala Culturală – o nouă afacere
Aşa cum am mai scris în paginile ziarului nostru, „Arad – Capitală Cultu­rală Europeană 2021“ se anunţă a fi o adevărată afacere pentru unii potentaţi ai vremii, mai puţin pentru arădeni. O afacere pe care ziarul nostru o va urmări pas cu pas, motiv pentru care am solicitat, în data 25.03.2013, primarului Gheorghe Falcă să ne pună la dispoziţie sumele ce urmează a fi chel­tuite de municipalitate pe acest proiect, precum şi o situaţie pe fiecare capitol de cheltuieli în parte. Din informaţiile noastre, urmează o campanie agresivă, cică pentru „Capitala Culturală Europeană 2021“, din care, în realitate, vor avea de câştigat doar firmele de casă, unele urmând să beneficieze de lucrări consistente, altele de finanţări pentru promovare sau spectacole, altele de bani graşi din bugetul local pentru pu­blicitate, cum e şi firma Armedia Group, despre care noi am mai scris în paginile ziarului. Sperăm ca la acestă solicitare primarul Gheorghe Falcă va da un răspuns, pentru că arădenii suntem convinşi că-l aşteaptă cu sufletul la gură, pentru a afla ce se ascunde în spatele unui proiect grandios născut, din păcate, mort.
Sperăm că Primăria condusă de Gheorghe Falcă va încerca, în sfârşit, să respecte legea şi să ofere arădenilor detalii despre modul în care le cheltuie banii plătiţi cu greu la bugetul local, mai ales după majorarea cu 16 la sută a taxelor şi impozitelor locale. Arădenii au dreptul la aceste informaţii, au dreptul să ştie unde şi pe ce se duc mili­oanele de euro din taxe şi impozite. Respectaţi legea, domnule primar Falcă!

Recomandările redacției