Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au intrat în țară pe la vama Nădlac II cu puțină întârziere, adică în jurul orei 13:40, într-o dubiță neagră, sub 3,5 tone. Transportul a fost asigurat de producătorii Pfizer-BioNTech. Dozele sunt învelite în gheață carbonică, pentru a fi păstrate la o temperatură de -70 de grade celsius, substanța fiind foarte perisabilă, și se îndreaptă spre București, de unde vor fi distribuite celor zece spitale, din prima linie, din țară.

Acest lot simbolic a fost întâmpinat în vamă de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Raed Arafat, Secretar de Stat in MAI, Valeriu Gheorghiță, Președintele CNCAV și Constantin Spînu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice MAPN, au plecat vineri seară înspre Arad.

Sâmbătă, 26 decembrie, vaccinurile vor ajunge la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ora aproximativă de sosire a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino este 07.00. 

Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, 27 decembrie, la ora 09.00. În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara.

Medicii și asistentele medicale vor primi injecția începând de duminică, 27 decembrie, când se dă startul oficial al campaniei de vaccinare în toată Uniunea Europeană. 

Mai trebuie să menționăm că această campanie de vaccinare va avea loc în trei etape. Într-o primă etapă, se va face vaccinarea personalului medical, apoi vor fi vaccinați cei din grupele de risc și, în final, se vor putea vaccina toți ceilalți care își doresc acest lucru. 

Vaccinul se face în două doze, la distanță de 21 de zile între ele. Din informațiile noastre, vaccinul își va arăta eficacitatea la 14 zile de la cea de-a doua doză.

În luna ianuarie, țara noastră va primi, potrivit Digi24, încă 600.000 de doze, pentru 300.000 de persoane. 

În România, pe lângă centrul principal de depozitare a vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino mai există alte șase centre regionale. Autoritățile au decis înființarea a 900 de centre de vaccinare fixe și mobile și își propun să imunizeze până la 70 la sută din populație pe parcursul anului viitor.

Recomandările redacției