Cât sunt mici, se tot accidentea­ză. Cad şi îşi julesc genunchii la fotbal, cu bicicleta sau la locul de joacă, însă cel mai grav este când îşi fracturează dinţii. Potrivit me­di­ci­lor, traumatismele dentare reprezintă 5% din totalul accidentărilor, iar când apar, trebuie luate măsuri urgente, scrie Click.
Există două vârste critice la care frec­venţa traumatismelor este mai mare: 1-3 ani (predomină luxaţiile) şi 7-10 ani (predomină fracturile dentare). „Problema traumatismelor dentare la copii şi adolescenţi e una foarte serioasă. Leziuni la nivelul dinţilor sau chiar pierderea acestora pot avea loc într-o zi obişnuită în parc, la locul de joacă, sau în urma unei lovituri accidentale la nivelul fe­ţei. Dintele poate deveni mobil, poate fi împins în gingie sau poate chiar ieşi complet din alveolă”, aflăm de la dr. De­nisa Sgîea, medic stomatolog pediatru.
Salvarea unui dinte afectat depinde de trei factori: măsurile care se iau pe loc, la accidentare, timpul de intervenţie şi corectitudinea tratamentului. Potrivit statisticilor, prezenţa la stomatolog în decurs de o oră de la accident creşte şansa de reu­şită cu 50%. Cu cât se întârzie mai mult, cu atât cresc riscurile de complicaţii. „Pe lân­gă afectarea funcţionalităţii, a fizio­no­miei, a mugurilor dinţilor permanenţi (în cazul lovirii dinţilor temporari), tra­umatismele produc şi efecte de ordin estetic. Iar ele sunt cu atât mai severe cu cât vârsta copilului e mai mare. Spre exemplu, dacă un copil îşi rupe un din­te permanent, rămâne fără o soluţie de înlocuire a lui cel puţin până la 18 ani, când se poate lua în calcul un implant dentar. În acest timp, lipsa dintelui poate provoca anomalii în dez­- voltarea oaselor maxilare, probleme de masticaţie şi de vorbire, dar şi tra­ume emoţionale”, precizează dr. Denisa Sgîea.
Dacă are loc un astfel de accident, părinţii trebuie să păstreze fragmentul de dinte într-un mediu umed, de preferat în ser fiziologic, salivă sau lapte, astfel încât integrarea lui să fie mult mai facilă. Dintele rupt trebuie atins de coroană şi evitată rădăcina. Dacă e murdar, se spală sub un jet de apă rece 10 secunde şi, dacă se poate, se repoziţionează în alveolă. Apoi, se muşcă o batistă sau un pansament ste­ril pentru a-l ţine în poziţie, până la pre­zen­tarea de urgenţă la cabinetul medicului.

Recomandările redacției