oua incondeiate de copii 2 oua incondeiate de copii 1În acest an, la Lipova, atmosfera Sfintei Sărbători de Paşte poate fi re­simţită mult mai devreme decât de obicei printr-o simplă vizită la Muzeul Orăşenesc din Lipova, unde, începând de ieri, 23 aprilie, au fost expuse ouă încondeiate în mod tradiţional. Aceste ouă sunt realizate manual, picturile de pe ele reprezentând motive tradiţio­nale din zona Bucovinei.
Pe parcursul acestei săptămâni, până vineri, 26 aprilie, la muzeul lipovan sunt prezente două muzeografe din Câmpulung Moldovenesc care pre­zintă tuturor celor interesaţi de această artă modul în care sunt realizate aceste picturi pe ouă.
Fiind o premieră pentru oraşul Lipova, copiii de la cele două licee din oraş au fost foarte încântaţi de vizi­tarea acestei expoziţii iar cu această ocazie profesorii, împreună cu, repre­zentanta Muzeului Orăşenesc Lipova – Corina Dubeştean, au realizat un program special pentru elevi: în fiecare zi se ține un Atelier de Creaţie.
Încă de la prima oră a zilei de marţi, de la deschidere, primii copii au fost prezenţi la muzeu, alături de profesorii lor coordonatori, nerăbdători să vadă pentru prima dată o astfel de artă. Fiecare dintre ei a venit pregătit de acasă cu ouă fierte, pe care, cu mare nerăbdare. aşteptau să li se spună cum să le încondeieze ei înşişi.
Întrunirea a început cu mari emoţii, mai ales din partea celor două muzeo­grafe oaspete care au fost puse în faţa unui grup de copii atât de numeros, ele încercând să explice cât mai clar şi pe înţelesul tuturor fiecare pas în reali­zarea unei astfel opere de artă.
Astfel, alături de profesorii coordonatori, copiii au participat la o „altfel de oră”, fiind organizat pentru ei un Atelier de Creaţie, care a durat circa o oră. În tot acest timp copiii au putut să vadă cum sunt realizate aceste minunate picturi pe ouă: pas cu pas. La sfârşitul orei, cei mai curajoşi dintre ei şi-au pus la încercare talentul, fiind foarte încântaţi de tot ceea ce au avut ocazia să vadă. Încântarea şi entuziasmul au fost şi mai mari în momentul în care au încercat să pună în practică ceea ce au urmărit timp de o oră.
Copiilor le-a făcut o adevărată plă­cere să participe la o asemenea oră, mulţi dintre ei spunând că o să mai revină în următoarele zile pentru a mai învăţa și alte tehnici noi, astfel încât în acest an, de Paşte, să creeze împreună cu mămicile şi bunicile lor cele mai frumoase ouă încondeiate.

Recomandările redacției