SOMERI - MUNCA STRAINATATEAbsolvenţii au îngroşat rândurile şomerilor din evidenţa agenţiei de şomaj. De la terminarea liceului, peste 400 de tineri au călcat pragul agenţiei pentru a se înscrie aici ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi desigur, pentru a avea şi posibilitatea de a beneficia de indemnizaţie de şomaj. În statistici au intrat atât absolvenţi de liceu care au promovat la Bacalaureat, cât şi tineri care nu au trecut cu brio acest prim examen serios al vieţii.

Potrivit legii, au fost asimilați șomerilor, absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. Ca să poată beneficia de aceste facilități, tinerii au trebuit să se înscrie întâi în evidențele AJOFM Arad, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dacă în această perioadă, tinerii arădeni – cu sau fără diplomă de Bacalaureat – nu au reuşit să intre în câmpul muncii, atunci şi-au putut depune un al doilea dosar pentru indemnizaţie de şomaj. În aceste condiţii, tinerii se pot alege cu 250 de lei lunar, timp de şase luni. Absolvenţii s-au putut înscrie în evidenţa agenţiei de şomaj ca fiind în căutare de serviciu până la finele lunii iulie.

În consecinţă, reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă au putut trage linie pentru a vedea câţi tineri s-au grăbit să facă ceva pentru a începe să muncească. Rezultatul – rata şomajului a crescut pe fondul înscrierii a peste 400 de absolvenţi. Dacă în luna iunie, în evidenţa AJOFM Arad erau 6.318 şomeri, la începutul acestei luni, numărul acestora a ajuns la 6.620. „În luna iulie sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad un număr de 6.620 de şomeri, din care 3.025 de femei. Şomerii indemnizaţi sunt 2.270, iar rata şomajului a crescut la 3,09 la sută. Au intrat în evidenţe 1.037 de persoane, dintre care 417 de proaspăt absolvenţi. De asemenea, din evidenţa agenţiei au ieşit un număr de 735 de persoane, din care, 242 prin angajare“, a susţinut Ioan Miscoi, reprezentant al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.

Recomandările redacției