OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Procurorii DNA fac precizarea, din capul-locului, că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Numai că tot distinşii anchetatori au dispus, marţi-seara, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, a unui primar şi a trei oameni de afaceri, toţi fiind acuzaţi că au băgat vârtos mâna-n fondurile UE.
Inculpaților li s-a adus la cu­noștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie pre­- zentați magistraţilor Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Deci: Radu Viorel Popa, Jean Cîrja și Valer Pop, administratori ai unor societăți comerciale, sunt acuzaţi de  constituirea unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Cei trei îl aveau ca sprijin pe Marian Toader, primar al comunei Zăbrani, despre care anchetatorii au, rezonabil, suspiciuni că ar fi constituit un grup infracțional organizat şi s-a folosit, oneros, de funcţia sa (abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit).
„În perioada 2010 – 2014, inculpații Popa, Cîrja, Pop și Toader au constituit un grup infracțional în vederea obți­nerii, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, sau din bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei. Valoarea totală a sumelor de bani încasate de firma administrată de inculpatul Popa, în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă, este de 3.036.197 de euro. Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul Popa a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad (APIA) un număr de patru cereri, prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul planta­țiilor viticole, pentru două te­re­nuri cu suprafețe de 50 de ha, respectiv 175,86 de ha. Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost de­- puse la APIA mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea incul­- paților Cîrja și Pop, administratori ai societăților comer­ciale prestatoare de servicii, sau de inculpatul Popa, pentru a justifica, în fața reprezentanților instituției respective, cheltu­i­rea unor sume de bani”, precizează DNA.
Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale l-a avut primarul localității Zăbrani, care a fost inițiatorul pu­nerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul Popa, în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către primăria Zăbrani) a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole.
Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 50 de ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader.
Prin aceste activități, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 120.000 de euro, reprezentând redevența care ar fi fost încasată de institu­ția publică în ipoteza concesionării/arendării suprafe­țelor de teren supuse procesului de reconversie viticolă, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite pentru primar (obținerea unei plantații viticole în mod gratuit, obținerea beneficiilor rezultate din valorificarea produselor viticole).

Recomandările redacției