aflatoxinaScandalul legat de aflatoxină a ajuns la cote alarmante la nivelul întregii ţări, după ce Autoritatea Naţio­nală Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat descoperirea de lapte contaminat în 34 de ferme din ţară, cinci centre de colectare a laptelui, opt automate şi 20 de unităţi de procesare.
„Numărul total de probe neconforme la parametrul aflatoxina M1 a fost de 67, ceea ce reprezintă 5% din totalul probelor analizate. Numărul probelor conforme din punct de vedere al conţinutului în aflatoxina M1 este de 1.268, reprezentând 95% din totalul probelor analizate. În urma controa­lelor efectuate, au fost identificate 67 probe neconforme pentru aflatoxina M1 în lapte. […] Au fost oprite de la procesarea sau vânzarea directă către consumatorul final, prin intermediul automatelor de lapte o cantitate de 193 de tone de lapte, ceea ce reprezintă 0,03% din producţia lunară a Ro­mâniei. […] Fermele sau produ­cătorii mici de lapte vor putea să reia livrarea laptelui la unităţile de procesare sau la centrele de colectare, precum şi vânzarea directă a laptelui, prin intermediul automatelor, numai după ce vor face dovada (vor prezenta buletine de analiză, eliberate de laboratoare autorizate şi acreditate) că laptele pe care îl produc este conform. Au fost distruse conform le­gislaţiei în vigoare 193 de tone lapte crud şi 104 tone de produse lactate. Limita maximă admisă de legislaţia europeană pentru con­ţinutul de aflatoxină în lapte este de 0, 05 µg/kg, iar valorile medii înregistrate în urma acestei acţiuni au fost de 0,15 µg/kg”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.
Aflatoxina a fost depistată şi la Arad
De menţionat că şi pe raza ju­deţului Arad au fost depistate câteva cazuri de lapte contaminat cu aflatoxină.
Viorel Agud, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) susţine că probele nu au fost analizate de instituţia pe care o conduce, pentru că aici nu există un laborator acreditat în acest scop. DSVSA Arad nu a fost în măsură să ceară retragerea laptelui de pe piaţă, însă procesatorii au refuzat să mai cumpere de la fermele cu probleme.
Reprezentanţii a două dintre cele mai mari firme din judeţ care lucrează în industria laptelui, Helvetica Milk Pecica şi Combinatul Agroindustrial (CAI) Curtici, susţin că scandalul legat de aflatoxină a fost lansat în mod artificial. „Noi nu suntem producători de lapte, suntem doar procesatori. Am făcut analize înainte de a se generaliza acest scandal. În România şi UE, limita minimă admisă este de 0,05 părţi pe miliard. Probele luate de la noi s-au situat sub jumătate din această limită. Trebuie să ştiţi că în America, limita minimă admisă este de zece ori mai mare decât cea din Europa. Oare americanii nu ţin la cetăţenii lor? Aflatoxina este o tulpină care provine de la o tulpină de mucegai care se găseşte în nutreţ. Ar trebui să se intervină la nivelul nutreţului, să se vadă ce se întâmplă acolo”, a declarat Adrian Voiniţ­chi, directorul executiv al Helvetika Milk.
Acesta a ţinut să precizeze că aflatoxina din lapte poate fi depistată destul de uşor, însă aceasta s-ar putea găsi şi la păsări, în ouă, la porci, la capre sau oi. „De-a lungul timpului, astfel de cazuri de aflatoxină s-au descoperit şi în Germania, în Austria, în Franţa. S-ar pu­tea să fie şi acum şi acolo. Problema se va rezolva de la sine într-o lună-două, că dă colţul ierbii şi fermele trec pe masă verde. Până atunci nu are ce să se întâmple. Mai multe substanţe cancerigene culegi de pe stradă decât dintr-un pahar de lapte”, a mai spus Voiniţki. Directorul a continuat spunând că singurul mod în care ar putea fi afectată firma pe care o conduce ar fi în situaţia în care numărul de cazuri ar creşte foarte mult, ar scădea cantitatea de lapte existentă pe piaţă, iar preţurile ar creşte. „Vânzările ar putea să scadă din cauza unor informaţii care sporesc haosul”, a încheiat Voiniţchi.
Informaţii lansate pentru a distruge producătorii autohtoni
Dimitrie Muscă, reprezentantul CAI Curtici, este mult mai dur în declaraţii. Acesta susţine că scandalul a fost lansat pentru a distruge producătorii autohtoni, astfel încât România să devină doar o piaţă de desfacere. Asta, în condiţiile în care producătorii din străinătate sunt şi aşa avantajaţi în lupta cu românii, din cauza subvenţiilor mult mai mari pe care le primesc. „Am înţeles că au fost şapte cazuri şi la Arad. Pe lângă analizele luate de stat, noi ne facem singuri analizele periodic şi nu am avut probleme. De asemenea, ştim să ne facem şi furajele. Problema este că se vor scoate cotele de lapte, iar dacă ajun­gem să lichidăm efectivul de vaci, vom duce şi mai mult lapte de afară. Tot ce se întâmplă acum e cu scopul de a scădea efectivul de vaci. Ai noştri nu-şi fac treaba, asta e problema. Problema este cu bătaie lungă, vor să ne facă piaţă de desfacere. Trebuiau făcute controale la timp, să nu se ajungă într-o astfel de situaţie. De ce nu-i controlează şi pe unguri, că din câte am înţeles, 60% din laptele de aici provine din Ungaria. Oamenii vor ajunge să renunţe la animale”, a spus Muscă.

Recomandările redacției