profiSuma alocată anul acesta pentru sentinţele judecătoreşti ale cadrelor didactice, câştigate încă din 2008, nu acoperă nici măcar jumătate din valoare. Profesorii arădeni trebuiau să primească în acest an suma de 17.773 mii de lei, însă au fost alocate doar 8.752 mii lei, ceea ce înseamnă 49%. Suma de care ar mai fi nevoie pentru acoperirea restan­ţelor este de 9.021 lei.
„Urmare a demersurilor făcute de Sindicatul Democratic din Învăţământ Arad către Trezorerie, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Primăria Arad, am primit răspuns că pentru anul financiar 2014 a fost alocată o sumă în valoare de doar 49%. Suma trebuie să acopere sentinţe câştigate încă din 2008, care nu au fost aplicate când s-a început eşalonarea. Am găsit înţelegere la toate cele trei instituţii din Arad, însă vina aparţine exclusiv celor de la centru“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Banii erau necesari pentru acoperirea perioadelor cuprinse între octombrie 2008 – decembrie 2009, în valoare de 25% din întrega sumă, respectiv ianuarie 2010 – mai 2011, în valoare de 10% din toată suma.
„Deşi hotărârile judecătoreşti au puterea unei legi şi ar fi trebuit puse în aplicare în 15 zile de la comunicare, aşa cum prevede Codul Muncii, sumele au fost eşalonate pe o perioadă de cinci ani, din octombrie 2008. Hotărârile judecătoreşti fac referire la legea 221, cu completarea legii 330“, mai susţine Ieneşescu.
Mai mult, conducerea Sindicatului Democratic din Învăţământ a discutat cu directorul general din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, solicitându-i intervenţia pentru a se plăti drepturile aşa cum prevede legea, nu înjumătăţite. În mod normal, cadrele didactice ar fi trebuit să primească în acest an sume cuprinse între zeci de lei până la mii de lei.

Recomandările redacției