festivalFestivalul Minorităților Naţionale de la Arad, eveniment inclus de anul trecut în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, va începe joi, 18 septembrie, urmând să aibă loc în prezenţa a peste 300 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din municipiul și județul Arad.

Cu această ocazie va fi prezent la Arad și fostul vicepreşedinte al Parlamentului European, Laszlo Surjan, care a confirmat participarea, indicând faptul că se simte onorat de invitaţia făcută de autorităţile arădene.

Tot ca noutate, în cadrul manifestării a fost invitat un ansamblu folcloric din străinătate, Soubor Dúbrava din Cehia, care va susţine un recital de cântece şi dansuri tradiţionale din regiune.

Potrivit propunerilor din programul evenimentului, prima zi de festival va găzdui, în Sala Ferdinand a Palatului Adminsitrativ, cu începere de la ora 16.00,  festivitatea de dechidere, ocazie cu care primarul Gheorghe Falcă va transmite un mesaj.

Va urma simpozionul cu tema „Contribuţia minorităţilor naţionale la patrimoniul comunităţii arădene”, al cărui moderator va fi istoricul Coreliu Pădureanu.

Prima zi a festivalului va fi completată cu o expoziţie de fotografii din activitatea şi evenimentele minorităţilor naţionale, dar şi cu un tur al Podgoriei Aradului.

În cea de a doua zi a festivalului, vineri, 19 septembrie, va avea loc, începând cu ora 17.00, tradiţionala paradă a portului popular al minorităţilor naţionale din judeţul Arad, eveniment care se va desfășura în centrul Aradului, pe traseul Palatul Administrativ – Teatru – Piața Avram Iancu – Palatul Administrativ – Parcul Eminescu.

Începând cu ora 18.00, în Parcul „Mihai Eminescu” va avea loc Festivalul minorităţilor naţionale – spectacol de cântece și dansuri tradiţionale din repertoriul minorităţilor. Tot aici, prin intermediul standurilor de prezentare, va avea loc şi o prezentare a tradiţiilor minorităţilor naţionale şi a comunităţilor etnice care convieţuiesc în Arad.

În cadrul manifestărilor gândite de-a lungul celor două zile se vor evidenţia relaţiile de bună colaborare ale municipiului Arad cu oraşele înfrăţite, la eveniment fiind invitate să participe delegaţii ale oraşelor Zrenjanin (Serbia), Praga 5 (Cehia), Gyula (Ungaria).

Festivalul Minorităților Națiuonale face parte din manifestările care se organizează pentru promovarea cadidaturii Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

„Una dintre temele pe care le consider de succes în lupta noastră pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii este tocmai multiculturalitatea oraşului şi modelul bunei convieţuiri între oamenii de diferite etnii din Arad. O temă pe care am convingerea că trebuie să marşăm în luptă iar acest pas sunt sigur că vine să ne ajute în demersul nostru.  Chiar de aceea, ediţia din acest an a Festivalului Minorităţilor Naţionale este una complexă și cuprinde un program dedicat tuturor cetățenilor orașului nostru, indiferent de etnie”, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Program:

Joi, 18 septembrie

ora 16.00. Sala „Regele Ferdinand” – Palatul Administrativ Arad:

Deschidere Festival – discurs primar Gheorghe Falcă;

Simpozion cu tema „Contribuţia minorităţilor naţionale la patrimoniul comunităţii arădene”;

Expoziţie de fotografii din activitatea şi evenimentele minorităţilor naţionale realizate din contribuţia proprie, cât şi de membrii cluburilor foto din Arad;

ora 18.00 Turul Podgoriei Aradului:

Vizită la Muzeul Viei şi Vinului din localitatea Miniş

Degustare de vinuri şi cină festivă la Cramele „Wine Princess” din localitatea Miniş

Vineri, 19 septembrie

ora 17.00, Centrul Aradului (Palatul Administrativ-Teatru-Palatul Administrativ):

Parada portului popular al minorităţilor naţionale din judeţul Arad;

Ora 18.00, Parcul „Mihai Eminescu”:

Festivalul minorităţilor naţionale – spectacol de cântece și dansuri tradiţionale din repertoriul minorităţilor naţionale;

Prezentarea tradiţiilor minorităţilor naţionale şi ale comunităţilor etnice care convieţuiesc în Arad (standuri de prezentare).

 

 

 

 

Recomandările redacției