Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care fumatul este interzis minorilor în școli și în jurul acestora, plus în alte locurile publice, potrivit Agerpres.

Propunea legislativă ar fi trebuit dezbătută și aprobată de Senat până în luna decembrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că procedural vorbind proiectul se consideră adoptat tacit.

Proiectul prevede că „interzicerea consumului de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”.

Amenda pentru eventualele încălcări ale acestui articol ar urma să fie între 100 și 500 de lei, potrivit textului propunerii.

Conform celui mai recent studiu al Agenției Naționale Antidrog, publicat pe 17 noiembrie 2022, 12,4% dintre dintre cei care fumează încep înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

„Legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare eforturi autorităţilor cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun fumatului de către această categorie sunt lipsite de rezultate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Propunerea a primit deja avizele necesare pentru dezbaterea în Senat, astfel la Consiliul Economic și Social patronatele și sindicatele au dat aviz favorabil, iar societatea civilă a avizat nefavorabil proiectul, însă cu motivarea că interzicerea fumatului pentru minori nu va limita consumul de tutun, ci îl va împinge într-o zonă privată, astfel că, în opinia reprezentanților în CES ai societății civile, tinerii vor socializa mai puțin în locuri publice. Aceștia mai spun că printr-o astfel de măsură autoritățile ăși vor crea o imagine refractară în rândul tinerilor.

Sursa Agerpres

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției