Aproximativ 200 de membri ai Sindicatului Naţional al Taximetriştilor Independenţi se vor alătura, luni, protestului declanşat de dispeceratul Next Taxi în urma refuzului Autorităţii de autorizare din cadrul Primăriei Capitalei de a suspenda activitatea unor dispecerate autorizate să funcţioneze pe raza municipiului Bucureşti, ale căror tarife sunt neavizate de DTDSC – Serviciul de Autorizare, conform unui comunicat al sindicatului.

Next Taxi atrage atenţia asupra faptului că tarifele de 1,39 lei/km şi 1,40 lei/km sunt neavizate de DTDSC – Serviciul de Autorizare, iar acţiunea declanşată urmăreşte determinarea Primăriei Capitalei să sancţioneze şi să elimine din piaţă dispeceratele ce continuă să utilizeze în activitatea lor aceste tarife.

„Susţinem un dispecerat cu tarif legal împotriva celorlalte dispecerate cu tarife ilegale. Motivul acestui protest îl reprezintă ilegalitatea, dreptul de operare”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, vicepreşedintele SNTI, Gabriel Stăvilaru.

Acesta a afirmat că protestatarii nu înţeleg poziţia Primăriei Capitalei, care, potrivit lui Stăvilaru, a dat un răspuns de ”nesoluţionare favorabilă a cererii”.

”Nu înţelegem nici poziţia Primăriei, care nu vrea să ţină cont de toate cele sesizate de noi. Noi ne-am anunţat intenţia. Dânşii au răstălmăcit intenţia, au considerat-o cerere. La adunările publice nu se face o cerere, se anunţă intenţia. Practic, nu există un refuz, există un răspuns de nesoluţionare favorabilă a cererii. Dar despre care cerere vorbesc dânşii, nu ştiu, vom afla şi noi astăzi. Noi nu am făcut o cerere în sensul ăsta. Noi am făcut o declarare a protestului, conform Legii 60/2001 (privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice – n.r.), cu trei zile înainte. Estimăm o participare de 200 de persoane”, a adăugat vicepreşedintele SNTI.

În ceea ce priveşte posibilitatea unei întâlniri cu reprezentanţii Primăriei Generale, Gabriel Stăvilaru a spus că a fost o solicitare în acest sens, dar se pare că nu va avea loc.

„Noi aşa am solicitat. Nu ştim dacă dânşii vor fi disponibili să ne asculte. Din toate semnalele, se pare că vor să nu ne asculte. Îi incomodăm, probabil”, a arătat el.

O parte a transportatorilor autorizaţi deserviţi în cadrul dispeceratului Next Taxi anunţaseră iniţial proteste pe 21 martie, însă au fost amânate pentru 25 deoarece nu au fost îndeplinite condiţiile legale de anunţare.

Motivul acestei acţiuni de protest este refuzul Autorităţii de autorizare din cadrul Primăriei Capitalei de a suspenda activitatea unor dispecerate autorizate să funcţioneze pe raza municipiului Bucureşti, dispecerate ale căror tarife practicate, de 1,39 lei/km şi 1,40 lei/km, sunt în prezent neavizate de DTDSC – Serviciul de Autorizare.

„Facem referire la majoritatea dispeceratelor în cadrul cărora au fost identificaţi şi sancţionaţi de către reprezentanţii DGPLCM – Direcţia control transportatorii autorizaţi taxi ce-şi desfăşoară activitatea practicând tarife neavizate de 1,39 lei/km şi 1,40 lei/km. Această acţiune, ce completează reclamaţiile ulterioare, urmăreşte determinarea PMB de a sancţiona şi elimina din piaţă dispeceratele ce continuă să utilizeze în activitatea lor tarife neavizate de 1,39 şi 1,40 lei/km”, se menţionează într-un comunicat al Next Taxi.

Dispeceratul subliniază că, deoarece tariful său legal avizat este de 1,77 lei/km, nu-şi poate vinde serviciile din cauza tarifelor mai mici neavizate despre care afirmă că sunt practicate de unele dispecerate menţinute în piaţă de Primăria Generală, chiar în condiţiile în care TVA a crescut de la 19% la 24% la toate cheltuielile ce fac obiectul fundamentării tarifelor practicate. În acest context, orice întârziere a luării unei decizii legale de intervenire a PMB în această situaţie va conduce Next Taxi la faliment.

„Iată de ce, în conformitate cu prevederile Legii 60/2001, republicată, vă înştiinţăm asupra faptului că societatea Next Taxi Serv, împreună cu 100 de taximetrişti arondaţi dispeceratului, cărora li se vor alătura circa 200 de transportatori membri ai Sindicatului Naţional al Taximetriştilor Independenţi, vor forma adunarea publică din faţa clădirii PMB, în vederea exprimării indignării şi nemulţumirii acestora faţă de pasivitatea cu care PMB tolerează, prin Autoritatea de autorizare, concurenţa neloială şi falsul în declaraţii”, se mai afirmă în comunicatul Next Taxi.

Protestul este programat pe parcursul a trei ore, între 12.00 şi 15.00.

 

Recomandările redacției