Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă, notează AFP.

Cel puţin trei palestinieni şi-au pierdut viaţa, iar de partea israeliană bilanţul relevă un mort şi zeci de răniţi, dintre care o persoană se află în stare critică.

Această escaladare a survenit după luni de tensiuni care cresc temerile privind un al patrulea război în zece ani între Israel şi Hamas, care guvernează enclava palestiniană aflată sub blocadă.

Potrivit AFP, nimic nu indica luni seară dacă aceste tensiuni, la fel ca în precedentele episoade, urmau să scadă în intensitate sau să continue să evolueze ducând la stoparea eforturilor de mai multe săptămâni menite a evita o nouă confruntare.

Armata israeliană şi aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, au transmis avertismente. Sirenele de alertă au răsunat în cursul întregii seri şi până în noapte în localităţile israeliene învecinate cu Fâşia Gaza, făcându-i pe locuitori să se grăbească sau să rămână în adăposturi. Orele de curs de marţi au fost anulate în mai multe comune iar locuitorii au primit instrucţiuni să nu se îndepărteze de adăposturi.

Armata israeliană a mobilizat întăriri şi mijloace semnificative şi a desfăşurat baterii antirachetă suplimentare, a precizat un purtător de cuvânt, locotenent-colonelul Jonathan Conricus. „Suntem pregătiţi să creştem efortul nostru contra organizaţiilor teroriste”, le-a spus acesta jurnaliştilor.

Peste 300 de rachete lansate, sute de palestinieni morți

Armata israeliană a arătat că peste 300 de rachete au fost lansate din Gaza, dintre care mai mult de 70 au fost interceptate de apărarea antirachetă.

Majoritatea rachetelor au căzut în zone nelocuite, a precizat armata, dar au fost atinse direct şi clădiri, dintre care una la Ashkelon.

În replică, „avioane de luptă, elicoptere de atac şi tancuri ale armatei israeliene au ţintit peste 70 de poziţii militare ale Hamas şi Jihadului Islamic (a doua forţă islamistă palestiniană) de-a lungul Fâşiei Gaza”, a indicat armata.

Luni seara, aviaţia israeliană a distrus sediul televiziunii Al-Aqsa, canal al mişcării islamiste Hamas, precum şi un fost hotel ce adăpostea birourile serviciilor de securitate în plin centrul oraşului Gaza.

Peste 220 de palestinieni au fost ucişi în ciocniri cu militarii israelieni din 30 martie şi până în prezent, potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza.

Palestinienii organizează demonstraţii la bariera de securitate cu Israelul, care includ de asemenea acte violente. Protestele sunt menite să pună presiune asupra Israelului pentru ridicarea blocadei asupra enclavei palestiniene.

Recomandările redacției