Recomandări pentru sacrificarea porcilor de sărbătorile de iarnă

0
656

În scopul prevenirii infestării cu Trichinella spiralis, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad recomandă cetăţenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu. „Examenul trichineloscopic se poate efectua la toate circumscripţiile sanitar-veterinare din localităţile judeţului şi la Circumscripţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiul Arad şi oraşele din judeţ: Lipova, Pâncota, Curtici, Sebiş, Nădlac. Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea. Inspectorii din cadrul Direcţiei SanitarVeterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor verifica modul de respectare a normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării”, transmite dr. Agud Viorel, director executiv DSVSA Arad.   

Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, deţinătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150  grame) şi crotalia animalului sacrificat. Probele vor fi prelevate din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală).

În perioada 01-31.12.2018, fiecare circumscripţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până sâmbătă între orele 8,00-17,00 şi duminica între orele 8,00-12,00. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigura permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

De asemenea, cei de la DSVSA Arad recomandă tuturor consumatorilor ce achiziţionează carne şi produse din carne să o facă numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar evitând cumpărarea  de la persoane necunoscute care nu pot dovedi provenienţa cărnii şi a produselor din carne pe care le comercializează.

Recomandările sunt valabile și pentru băuturile alcoolice i nealcoolice. Cetățenii sunt sfătuiți să nu cumpere băuturi alcoolice de la persoane nceunoscute pentru a evita ca acestea sa fie contrafăcute și în consecință toxice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.