de Simion Todoca

Când ești manipulat ca să crezi că totul e manipulare!

Să o luăm metodic: societatea românească, la fel ca și societățile din alte țări-vorbim despre țări de calibru, nu state minuscule ale căror denumiri se termină invariabil cu „stan”-este scindată exact într-un moment crucial, care apare odată la o sută de ani. Spre deosebire de alte țări, la noi nu sunt doar două tabere , cei care cred în existența Covid și cei care nu cred, ci trei: cei care zic că există și cei care spun că nu există, dar și cei care spun fără echivoc că virusul există și se răspândește cu o viteză uluitoare, numai că măsurile și restricțiile dictate în numele limitării răspândirii pandemiei sunt total ineficiente și produc mult mai mult victime decât virusul însuși. Țările occidentale dezvoltate au ajuns la concluzia că e mai bine să accepți riscul răspândirii coronavirusului decât să iei măsuri care pot face mai mult rău decât bine, că, deocamdată, trebuie să conviețuim cu el. Cei care fac comparații țipă că este manipulare, că măsurile luate urmăresc un interes politic, electoral. Se prea poate, numai că suntem manipulați să nu mai vedem pădurea din cauza copacilor. Suntem îndemnați să nu mai dăm crezare celor care spun că virusul există și trebuie să facem ceva pentru a-l contracara, să nu mai acceptăm să fim manipulați.

Poate pare complicat, dar este extrem de simplu: din interese electorale suntem manipulați ca să credem că totul este manipulare! S-a dictat cod roșu, trebuie să purtăm masca peste tot, chiar și pe stradă. Ei, bine, pe diferite canale ni se spune că este o măsură abuzivă. Hai să fim serioși, este chiar atât de greu să porți nenorocita aia de mască? Doar pentru că îți tulbură un pic confortul, trebuie să răspunzi la chemările la proteste împotriva purtării măștii? De ce, la o adică, să dai guvernului, Ministerului Sănătății, spitalelor, ocazia să declare că nu mai există locuri la terapie intensivă nici măcar pentru un copil de 10 ani, din cauza ta, care refuzi să porți masca?

Da, la nivel european și nu numai, marile trusturi farmaceutice și-au triplat cifrele de afaceri, nu pe seama Covidului, ci datorită măsurilor luate de către guverne, în numele luptei împotriva Covid. Este o isterie generală, provocată tocmai de manipulare. Repet, grangurii Uniunii Europene nu s-au lăsat înșelați, manipulați, au permis, poate, chiar provocat, boom-ul marilor trusturi famaceutice, contributori esențiali la PIB, însă fără a afecta catastrofal funcționarea economiilor lor. Doar sunt companiile lor, nu-i așa?

Dincolo de interesele electorale cu privire la limitarea drastică a participării la vot la alegerile parlamentare, favorabilă partidelor mari, orice om de bun simț poate observa că, deși situația este mult mai gravă decât în perioada stării de urgență, măsurile luate sunt mult mai lejere. Poate că au înțeles și ai noștri că e momentul să nu mai stea în genunchi, să nu mai pună în aplicare porunca stăpânului înainte ca acesta să o formuleze !

 

Recomandările redacției