de Simion Todoca

A înnebunit lumea, ne punem soarta în mâinile unor oameni bolnavi, folosiți ca marionete?

Mi-a atras atenția o știre rostogolită în toate mijloacele de informare din Europa și nu numai: „Greta Thunberg critică noua politică agricolă comună – Alimentează distrugerea ecologică”. Nu am încotro, trebuie să redau întreaga știre, pentru a ști despre ce este vorba: „Activista de mediu Greta Thunberg a denunţat, vineri seară, alături de alţi militanţi pentru climat, noua politică agricolă comună (PAC) adoptată de Parlamentul european că „alimentează distrugerea ecologică”, potrivit AFP. „La unsprezece luni după ce Parlamentul european a declarat urgenţa climatică, acelaşi Parlament a votat urmărirea unei politici agricole care – pe scurt – alimentează distrugerea ecologică cu aproape 400 de miliarde de euro”, a scris ea pe Facebook, într-un mesaj semnat alături de alţi patru militanţi de mediu. „Asta a fost posibil mulţumită nenumăraţilor lobbişti, dar şi editorilor şi platformelor media care au eşuat în a-şi face datoria – să informeze cetăţenii despre evenimentele cruciale care îi privesc„, a condamnat tânăra.

Mai exact, ce condamnă „tânăra”? Faptul că se dau în continuare subvenții pentru susținerea unei agriculturi intensive, în dauna unor „ modele mai durabile şi mai respectuoase cu mediul”. Mai pe românește, să crape toate țările care nu pricep că oamenii nu mai au voie să consume carne, ci doar legume și ierburi, că așa vrea ea, marea activistă de mediu! Această Greta a ajuns la „venerabila” vârstă de 17 ani, fiind născută la 3 ianuarie 2003. În decembrie 2018, Thunberg s-a descris ca fiind „diagnosticată cu sindromul Asperger, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) și mutism selectiv”. Pentru a diminua amprenta de carbon a familiei, ea a insistat ca ei sa devină vegani și să renunțe la zborurile cu avionul. La 20 august 2018, Thunberg, elevă pe atunci în clasa a IX-a, a decis să nu meargă la școală până la alegerile generale din Suedia din 2018, pe 9 septembrie, după valuri de căldură și incendii în Suedia. Ea solicita ca guvernul suedez să reducă emisiile de carbon în conformitate cu Acordul de la Paris și a protestat în fiecare zi în timpul orelor de școală, în fața Riksdagului, cu semnul Skolstrejk för klimatet (Grevă școlară pentru climă). După alegerile generale, ea a continuat să facă grevă doar vineri, câștigând atenție mondială. Ea a inspirat elevii din întreaga lume să participe la greve școlare. În decembrie 2018, peste 20.000 de elevi au făcut greve în cel puțin 270 de orașe. Thunberg creditează activiștii adolescenți de la Școala Parkland din Florida, care a organizat luna Martie pentru viața noastră, ca sursă de inspirație pentru începerea grevei școlare pentru climat.

Ghici, ghicitoare, oare,cum a ajuns un copil bolnav mare activist de mediu, cu largă deschidere internațională? Iată: „Greta Thunberg a fost unul dintre câștigătorii dezbaterii din Svenska Dagbladet privind scrierea unui articol pentru tineri despre climat în mai 2018. Thunberg a fost nominalizată pentru Premiul companiei electrice Telge Energi pentru copii și tineri care promovează dezvoltarea durabilă. A refuzat premiul, simțind că este rost de o căpătuială mult mai consistentă, ajungând să fie nominalizată la premiul Nobel pntru pace! Vă întreb, stimați cititori, cumeste posibil ca un copil bolnav, fără studii, să ajungă în poziția pe care o are acum această Greta, care își permite să declare că îi sfătuiește pe americani să nu îl mai voteze pe Trump? Cine a făcut dintr-o fată handicapată, fără școală, un erou la nivel mondial, care crede că are dreptul să ceară Uniunii Europene să desființeze subvențiile pentru agricultură? Şi, mai ales, cum putem să ne lăsăm manipulaţi în aşa hal că suntem gata să sărim în foc pentru lucruri despre care habar nu avem, numai pentru că aşa ne cer nişte personaje ajunse, prin grija celor profund interesaţi, vedete?Recomandările redacției