de Simion Todoca

UDMR simte miros de măcelărie

Prezent la Arad cu ocazia tradiționalelor manifestări de 6 octombrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor a afirmat că formațiunea pe care o conduce se pronunță ferm împotriva amânării alegerilor parlamentare, susținând că acestea trebuie să aibă loc pe 06 decembrie, așa cum s-a stabilit. Oricum, zice liderul Uniunii, curtea Constituțională încă nu și-a motivat decizia privind dreptul Parlementului de a stabili data alegerilor parlamentare, așa că aceasta va fi valabilă doar pentru viitor. Un argument de bun simț, pe lângă toate celelalte, de asemenea corecte, însă unul dintre ele este absolut șubred: oricum, zice el, în 14 martie 2021 situația infectărilor și deceselor va fi la fel de mare ca și acum, dacă nu chiar mai mare, așa că oamenii vor fi la fel de speriați ca și acum, iar prezența la urne ar putea să fie chiar mai mică decât la locale. Are, cumva, Hunor vreo bază pentru afirmația asta, știe el mai mult decât alții care va fi evoluția Covid-ului? Mă îndoiesc, aș că motivul trebuie căutat în altă parte.

Nici măcar nu este foarte greu să identificăm acest motiv: de data asta, UDMR chiar este interesat ca alegerile să se țină în decembrie, pentru că asta garantează o prezență redusă. Cu cât sunt mai puțini votanți, cu atâta crește procentajul UDMR la nivel național. Este sigur că până în decembrie situația va fi la fel de gravă, iar la vot vor ieși in corpore doar maghiarii și susținătorii înverșunați ai partidelor mari care au structuri organizatorice pe tot teritoriul, pe când 14 martie 2021 este un termen cam îndepărtat, în care s-ar putea să se schimbe mult. Așa că, vorba românului: nu dai vrabia din mână pe cioara din gard. Ca să mergem mai departe: UDMR este demult la curent cu planurile PPE de a forța scoaterea USR din viitoarea formulă de guvernare, prin formarea unei majorități proprii, adică PNL-PMP-UDMR, membri PPE, plus minorități naționale.

UDMR știe că și dacă PNL și USR vor fi într-o coaliție, având majoritatea, tot vor coopta și UDMR, dar doar pe post de breloc, pe când situația va fi complet diferită dacă USR este eliminată, iar UDMR face jocurile, este diferența dintre un ciolan temeinic curățat de carne, aruncat în fața ușii măcelăriei și o halcă zdravănă servită direct la pult, cu ambalajul de rigoare.

Este un joc politic normal, nimic de condamnat, doar am vrut să explic de ce vrea UDMR neapărat ca alegerile să nu fie amânate. În umă cu câteva zile, scriam că PSD face o greșeală imensă dacă susține amânarea alegerilor. Iată că, acum, Ciolacu, președintele PSD, declară că nu este „fraierul de serviciu”, să se lase împins de la spate să inițieze o nouă moțiune de cenzură. Mai mult, la doar câteva ore de la declarația lui Ciolacu, purtătorul de cuvânt al PSD vine și spune că amânarea alegerilor parlamentare este aproape imposibilă. Este tot un joc politic, PSD trebuie să rămână a doua forță politică din România, așa că nu are niciun interes să ofere USR PLUS ocazia de a-l depăși până în martie anul viitor.

Recomandările redacției