de Simion Todoca

Dragoste cu năbădăi sau „Si vis pacem, para bellum

Expresia în limba latină provine, desigur, de la vechea Roma și se traduce prin „Dacă vrei pace, pregătește-te de război”. Cam așa stau lucrurile, acum, după alegerile locale, în privința mariajului între cele două forțe de dreapta din România, PNL și USR PLUS, care sunt condamnate să coabiteze la guvernare după alegerile parlamentare din decembrie. Că vor sau nu vor, cele două formațiuni sunt obligate să guverneze împreună, pentru că altfel dreapta pierde. După alegerile locale, principalul câștigător este USR, care, în ciuda faptului că nu are structuri în județe, a obținut un scor mare, câștigând primării ale unor municipii reședințe de județ din ceea ce se numește urbanul mare, dar și o puzderie de consilieri locali și județeni, fără care liberalii nu vor putea face majorități. Drept urmare, o logodnă este obligatorie, însă doar formală, de circumstanță, nicidecum o promisiune de mariaj. USR profită la maximum de faptul că PNL nu va putea face nimic fără ea, dar insistă pe formalism, precizând apăsat că nici prin cap nu-i trece să se alinieze, să asigure PNL mașini de vot, pentru că ei sunt altceva decât PNL.

Este normal, urmează alegerile parlamentare, la care USR speră să detroneze PNL, să ajungă vioara întâi în coaliția de guvernare de dreapta. USR a avut suucces în primul rând pentru că a refuzat să participe la actuala guvernare, așa că vrea să folosească în continuare acest atu, să pozeze în arhanghelul care răpune balaurul. Interesant este faptul că nu Dan Barna, ci Dacian Cioloș este cel care a ieșit la atac, declarând că USR PLUS sistează orice negocieri pe tema unei alianțe până după alegerile parlamentare, că va asigura majorități în consilii, alături de PNL, dar doar atunci când este vorba despre hotărâri în favoarea cetățenilor, dar că va continua să sancționeze orice derapaj. Fără îndoială, vom asista la un război intern, pe baza căruia USR va încerca să câștige capital electoral pentru alegerile parlamentare. Desigur, va fi doar un război de catifea, nu vor fi confruntări dure, ci doar declarații de bune intenții privind eliminarea corupției, nepotismului și toate celelalte.

Nu vreau să insist, dar faptul că purtătorul de cuvânt al PNL, dl Dancă, a insistat pe scorul de 34% al PNL, față de doar 13% al USR demonstrează că războiul intern al dreptei este în toi. Problema este că, la puțin timp după aceasta. PNL a declarat public că sub nicio formă nu va face înțelegeri locale cu dușmanul comun PSD. Cum s-ar spune, USR și-a asigurat spatele, a impus alcătuirea majorităților care îi sunt ostile, dar ceea ce nu știe USR, ca novice pe scena politică, este faptul că pe plan local fiecare face ce vrea. Vom mai discuta despre aceasta, dar nu face obiectul acestui articol. Ca să revin la titlu: PNL vrea pace cu USR, dar

în condițiile sale, iar USR vrea exact contrariul. E ca la o căsătorie: el este ortodox, ea este penticostală, cine trece la religia celuilalt? Nici unul nici celălalt nu are voie să se declare ateu, că nu vor familiile !

Recomandările redacției