Relaţiile româno-azere, securitatea regională şi pregătirea Summitului Parteneriatului Estic care va avea loc la sfârşitul lunii la Vilnius au fost subiectele abordate de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi ambasadorul Azerbaidjanului la Bucureşti, Farid Abdinbaiov, primit luni la MAE.

 

 

 

„În contextul desemnării unei noi componenţe a Guvernului Republicii Azerbaidjan, ministrul român al Afacerilor Externe a transmis şi pe această cale felicitări pentru reconfirmarea în funcţia de ministru al Afacerilor Externe a domnului Elmar Mammadiarov, adresând invitaţia pentru realizarea unei vizite la Bucureşti”, detaliază MAE, într-un comunicat remis AGERPRES.

Cei doi oficiali au abordat subiecte prioritare pe agenda relaţiilor bilaterale, cu accent pe continuarea dialogului politic la cel mai înalt nivel şi dezvoltarea contactelor pe linie guvernamentală, respectiv impulsionarea colaborării economice, cu prioritate în sectoarele energie şi transporturi.

Vizita pe care primul-ministru Victor Ponta a întreprins-o la Baku, la 27 iunie, a fost evocată drept o platformă excelentă pentru dezvoltarea de proiecte de cooperare în domeniul economic.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat oportunităţile pe care le creează, în plan regional, proiectul coridorului de transport de mărfuri între Marea Neagră şi Marea Caspică, cu utilizarea avantajelor pe care le prezintă portul Constanţa şi coridorul dunărean pentru asigurarea accesului pe pieţele din Europa.

„Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, problematica de securitate regională, aspecte ale cooperării Azerbaidjan-UE, cu accent pe demersurile pregătitoare ale Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie), respectiv ale cooperării Azerbaidjan-NATO, inclusiv din perspectiva exercitării de către misiunea diplomatică a României a rolului de Ambasadă Punct Contact NATO la Baku”, se arată în comunicatul MAE. AGERPRES (AS – autor: Victoria Vioară, editor: Claudia Stănescu)

 

Recomandările redacției