Se cunosc scandalurile legate de faptul că la diverse scrutinuri au „votat” morții. Ei bine, acum a apărut o situație și mai ciudată:primarul care a decedat înainte cu câteva zile de alegeri rămâne în continuare candidat și apare pe buletinul de vot! Cică legea nu prevede astfel de cazuri, așa că nu se mai poate face nimic. Tocmai aici este problema: de ce nu prevede legea astfel de cazuri, care pot să apară? De ce mai plătim din banii noștri, cu salarii și pensii nesimțite, sute de parlamentari, dacă nici măcar unul dintre ei nu s-a gândit că orice candidat ar putea muri? Legea alegerilor spune că niciun candidat nu mai poate fi schimbat după ce a început campania electorală. Cât de greu era să se prevadă în lege că orice candidat poate fi schimbat dacă moare înainte de alegeri? Se invocă faptul că buletinele de vot au fost deja tipărite. Bine, ce mare problemă ar fi fost ca Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central, să emită de urgență o decizie care să prevadă schimbarea buletinelor de vot pentru circumscripția respectivă? De ce de-a lungul anilor nici măcar un parlamentar, niciun partid, nu a promovat o inițiativă legislativă privind completarea Legii alegerilor?

Ceva mă face să cred că nu este vorba doar de prostie, ci de cinism politic, pur și simplu nu s-a vrut! Partidele au considerat că , în loc să aibă dreptul de a schimba pe ultima sută de metri candidatul care are ghinionul să decedeze, este preferabil să se folosească de el și dacă este deja mort! Iată, în cazul de față, se face în continuare campanie electorală pentru alegerea mortului! Este noaptea minții, se mizează pe faptul că mortul va câștiga, astfel că alegerile în comuna respectivă se vor repeta, iar partidul său va avea timp să-i facă noului său candidat campanie. Curat cinism ! Se mizează pe faptul că, în memoria defunctului, oamenii vor vota masiv lista de consilieri a partidului său, astfel încât acesta să aibă majoritate și să desemneze, dintre viceprimarii săi, un primar interimar, până la repetarea alegerilor pentru primar! La care, desigur, candidatul partidului va fi exact primarul interimar, cu șanse uriașe de a câștiga. Chiar dacă mortul nu va fi votat, iar alegerile pentru primar nu se vor repeta, primarul care va fi ales pe lista altui partid se va trezi cu o majoritate de altă culoare politică, având doi viceprimari ostili, așa că nu va putea face absolut nimic!

Repet, nu vorbesc aici despre un partid sau altul, ci despre cinismul politicii, practicat de către toate partidele, inclusiv de către cele care pretind că urăsc politicianismul, că s-au înființat pentru a desființa clasa politică.

Recomandările redacției