Ceapa este leguma cu cele mai multe proprietăţi nutritive şi asigură organismului o pu­tere antioxidantă mult mai mare după consum. Acesta este unul dintre motivele pentru care nutriţioniştii o recomandă a fi inclusă în dieta zilnică, scrie Click.
În plus, acest aliment minune are şi numeroase alte proprietăţi, asta pentru că poate fi folosit ca remediu naturist în tra­tarea insomniilor sau pentru a te proteja de gripe şi viroze. Şi nu sunt singurele întrebuinţări ale legumei magice. Iată câteva dintre leacurile minune pe bază de ceapă:
Leacuri cu ceapă
– În caz de diaree se face un decoct din foi de ceapă uscată, din care se bea câte o jumătate de litru pe zi.
– Poţi masa zona în care te-a înţepat o insectă cu suc stors dintr-o ceapă. Inflamaţia va dispărea rapid şi pruritul se va diminua.
– O ceapă crudă servită într-o salată sau că garnitură la cină, seara înainte de culcare te va ajuta în cazul în care suferi de insomnii.
– Potrivit revistafelicia.ro, în caz de de­gerături, arsuri şi negi se pun comprese cu suc de ceapă pe zona afectată. Tot pentru degerături, dar şi panaritiu şi furunculoză se foloseşte ceapă coaptă – se pune ceapă în cuptor, se lasă până se înmoaie şi se aplică apoi pe locul afectat.
– În sezonul rece, când bântuie gripa, te poţi proteja cu un macerat din ceapă din care trebuie să consumi câte un pahar la prânz şi unul seară.
– Chiar şi diabeticii beneficiază de efec­tele curative ale cepei, ei putând lua 10-15 picături de tinctura de ceapă pe zi.
– Dacă suferi de reumatism sau gută poţi prepară un decocot din două cepe întregi necurăţate de coajă (doar spălate bine), care se pun la fiert într-o cană şi jumătate de apă, timp de un sfert de oră. Se bea decoctul cald, îndulcit sau nu, pe stomacul gol.
– Şi în cazul unei crize de panică o ceapă poate ajută mult. Taie pe din două o ceapă şi inspiră puternic. Chiar dacă te va face să lă­crimezi, în acelaşi timp va avea şi un puternic efect sedativ asupra sistemului nervos.
– În caz de tuse persistentă, siropul de ceapă face minuni. Curată o ceapă galbenă şi tai-o feliuţe subţiri. Adaugă o cană de apă şi două linguri de zahăr şi dă într-un clocot acest amestec. Strecoară apoi siropul rezultat şi tratează tusea cu câte o lingură din acesta.

Recomandările redacției