podPână la toamnă, podul peste râul Mureş, de legătură între Pecica şi Sânpetru German va fi gata – asta spun autorităţile judeţului. Până atunci însă, reprezentanţii Consiliului Judeţean trebuie să facă unele modificări la proiectul tehnic de construcţie a podului.
Dacă pentru unele proiecte pe infrastructură – cum este drumul Arad – Şiria, lucrările de modernizare nu se arată, există însă şi proiecte care ar urma să se încheie în acest an. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Arad, mai bine de trei sferturi din lucrările la podul peste râul sunt realizate. Cu toate acestea, pe fondul necesităţii obţinereii unor avize din partea Autorităţii Navale Române – Drobeta Turnu Severin – Căpitănia Timişoara şi Administraţiei Naţionale Apele Române trebuie făcute unele modificări la indicatorii tehnico-economici ai proiectului de construcţie a podului. Astfel, un proiect de hotărâre pentru modificarea acestor indicatori va fi supus votului la finele săptămânii, în şedinţa ordinară a CJA. „Este vorba mai mult de o actualizare a indicatorilor şi trebuie spus că, în ceea ce priveşte valoarea lucrărilor nu avem schimbări. De curând am inspectat lucrările de construcţie a podului şi pot spune că, gradul de realizare este de aproape 80 la sută. Dacă nu vor exista proble­me, estimez că lucrările vor fi finalizate în toamnă“, a susţinut Cristian Drăgan, administrator al judeţului.
Pe noul pod se va asigura legătura directă între Pecica şi localităţile de pe malul stâng al Mureşului: Felnac, Sânpetru German, Secusigiu, Satu Mare şi în continuare, spre localităţile din judeţul Timiş: Periam, Sânnicolaul Mare, Cenad, Igriş, respectiv cu loca­lităţile din aval pe malul drept al Mureşului: Semlac, Șeitin, Nădlac (pe DJ 709D). Construcţia are o valoare de circa 28 de milioane de lei şi este asigurată de administraţie prin împrumut intern. Prin construcţia podului, traseul Pecica – Sânpetru German va fi scurtat cu mai bine de nouă kilometri, de la 47,65 kilometri, la 38,45 kilometri.
Pentru modernizarea drumului DJ 709 E – rampă pod râul Mureş – Sânpetru German, lucrări finalizate deja, administraţia mai are de plătit peste 1,91 milioane de lei. Cât priveşte, punerea la punct a DJ 709 E – Pecica – rampă pod peste râul Mureş, lucrări într-o a doua etapă a proiectului şi contractate la finele lunii noiembrie 2012, CJA alocă în acest an circa 2,5 milioane de lei.

Recomandările redacției