OLYMPUS DIGITAL CAMERAConsilierul local municipal al USL Sergiu Bâlcea atrage atenţia asupra situaţiei în care se găseşte compartimentului de neurologie şi psihiatrie pediatrică de la Spitalul Judeţean Arad. Consilierul spune că acesta funcţionează într-o clădire improprie, atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere medical. „Este greu de crezut că în secolul XXI, într-un spital din Europa, un compartiment destinat copiilor funcţionează în asemenea condiţii. Nu are spaţiu suficient şi adecvat, acoperişul clădirii e putred iar pereţii sunt mâncaţi de igrasie. Nu e de mirare că părinţii nu-şi duc copiii acolo, ci preferă să meargă cu ei la Szeged, în Ungaria, sau la Timişoara”, a declarat Sergiu Bâlcea.
Acesta solicită conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi autorităţilor judeţene să ia măsuri pentru remedierea situaţiei, pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor. Consilierul local este de părere că s-a greşit atunci când Consiliului Judeţean i s-au pus în cârcă toate spitalele din municipiu, efortul instituţiei pentru a le susţine fiind unul împovărător. „Nu cred că trecerea Spitalului Municipal la Spitalul Judeţean a fost cea mai fericită soluţie, pentru că presupune un efort financiar uriaş din partea Consiliului Judeţean. Municipalitatea, care a rămas şi cu un excedent bugetar, ar fi putut foarte bine să susţină Spitalul Municipal, dar primarul Falcă s-a spălat pe mâini şi l-a pasat în responsabilitatea lui Nicolae Ioţcu, scăpând de o cheltuială. A dorit, probabil, să aibă suficienţi bani la municipiu pentru a-i cheltui pe proiecte fantasmagorice, de genul fântânii arteziene”, a precizat Sergiu Bâlcea.
În replică PD-L a transmis presei un comunicat al consilierului judeţean Dumitru Enăchiuc care spune că USL cri­tică pe cine nu trebuie. „Să nu uităm că reprezentanţii USL efectiv s-au bucurat când se punea problema ca Spitalul Judeţean să fie retrogradat din categoria a II-a în a III-a. Apoi, aceiaşi reprezentanţi ai USL, şi aici mă refer la parlamentarii Puterii, care nu au adus niciun leu pentru sistemul sanitar, ba mai mult, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, au impus co-plata la spitale”, a replicat consilierul judeţean PDL.
Dumitru Enăchiuc consideră că, de la preluarea spitalelor de către Consiliul Judeţean, situaţia în sistemul sanitar arădean s-a schimbat foarte mult. „Instituţia din care fac parte a investit până în prezent peste patru mili­oane de euro în Spitalul Judeţean, atât în infrastructură, pentru confortul pacienţilor şi pentru reducerea costurilor de funcţionare, cât şi în aparatură medicală. În acest an, în buget sunt prevăzute alte nouă milioane de lei, pentru investiţii”, a mai precizat consilierul judeţean PD-L. Legat strict de secţia de pediatrie, Enăchiuc spune că în bugetul pe acest an sunt prevăzute sume atât pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice, cât şi pentru demararea lucrărilor de modernizare. „Cred că înainte de a critica, reprezentanţii USL ar trebui să se documenteze. Consilierul municipal Sergiu Bâlcea ar fi putut lua informaţii de la colegul său din USL, consilierul judeţean Daniel Duruş, care s-a arătat foarte preocupat de acest subiect. Sau, acelaşi consilier municipal ar trebui să se informeze de ce premierul Ponta a amânat până în februarie votarea Bugetului de Stat, fapt care a întârziat inclusiv aprobarea bugetului Consiliului Judeţean, automat fiind amânate şi lucrările de modernizare a secţiei de pediatrie”, a completat Dumitru Enăchiuc.

Recomandările redacției